Externe

Suedia anunță un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 680 milioane de dolari

Suedia va dona Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 7,1 miliarde de coroane suedeze (682 milioane de dolari), ce include transfer de echipamente și noi fonduri pentru achiziția de armamente, a anunțat marți Ministerul Apărării de la Stockholm, potrivit Agerpres.

Acesta va fi cel de-al 15-lea pachet de ajutor și cel mai substanțial de până acum al țării scandinave pentru Ucraina, ridicând suma totală la circa 30 miliarde de coroane (2,89 miliarde de dolari) de la debutul invaziei ruse, în urmă cu aproape doi ani.

Vom continua să susținem Ucraina cât timp va fi nevoie”, a declarat ministrul apărării, Pal Jonson, într-o conferință de presă.

Noul pachet de asistență include muniție de artilerie în valoare de două miliarde de coroane, precum și artilerie antiaeriană și puști fără recul.

Din acest pachet mai fac parte nave maritime de asalt și alte nave, dar și mine submarine și drone submarine.

Tot în cadrul acestui pachet, Suedia alocă bani pentru achiziția de material militar prin intermediul fondurilor pentru Ucraina, și un miliard de coroane pentru cumpărarea a aproximativ zece blindate de luptă ce vor fi gata de livrare în 2026.

Citește mai mult