Social

Crește numărul turiștilor străini în Republica Moldova

În anul 2023 s-a înregistrat creșterea numărului cetățenilor străini care au vizitat Republica Moldova prin intermediul agențiilor de turism cu aproximativ 50 % față de anul precedent și a constituit 43,6 mii vizitatori. Majoritatea dintre aceștia, circa 93,4%, fiind vizitatori de o zi (excursioniști) care au sosit în scop de odihnă, recreere și agreement, potrivit informațiilor furnizate de Biroul Național de Statistică.

Oferta turistică a Republicii Moldova a devenit mai diversă. Sectorul turismului a înregistrat și segmente noi, precum „turismul medical”. Tot mai mulți vin în țara noastră pentru consultații sau proceduri medicale, reabilitări. Cei mai mulți turiști au venit din România, Italia, Germania, Austria”, a menționat într-un interviu pentru emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova, directorul general al Agenției Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova Elena Stepanov.

Profilul turiștilor care vizitează Republica Moldova este divers, a mai adăugat directorul general ANTRIM.

Avem turiști care vin în scop de serviciu, la diferite întâlniri de business, iar în paralel vizitează anumite obiective, cum ar fi crame, muzee. Foarte popular este și turismul de aventură. Dacă vorbim despre turiștii seniori, atunci ei preferă pensiunile rurale. Pentru anul 2024 mizăm pe o creștere și mai mare a vizitatorilor străini, întrucât conexiunile aeriene se extind, iar acest lucru sperăm să influențeze pozitiv industria turismului”.

Promovarea ofertei turistice are loc și prin participarea la diverse evenimente.

Recent am fost la Târgul de Turism din România. Am prezentat oferta Republicii Moldova din partea de Sud și anume Zona Ramsar – Nistrul de Jos. Ne dorim ca în viitorul apropiat să organizam evenimente comune cu ghizii de turism din România pentru a ne promova reciproc destinațiile. Asemenea eveniment ne fac mult mai vizibili și astfel putem atrage turiști în regiune”, a notat ghidul de turism Dorina Onici.

Potrivit Biroului Național de Statistică – Turismul receptor, în anul 2023 a înregistrat creșterea numărului cetățenilor străini care au vizitat Republica Moldova prin intermediul agențiilor de turism cu 50,3% față de anul precedent. Turismul emițător (deplasarea rezidenților Republicii Moldova în străinătate), a crescut la fel în 2023 și a constituit cu 11,7% mai mult față de anul 2022. Iar „Turismul intern” (deplasarea rezidenților Republicii Moldova în interiorul țării, în scop turistic), s-a redus anul trecut față de 2022, cu circa 21,0%.

Autor: Daniela Gherman

Citește mai mult