Revista presei internaționale: Intrarea în politică a văduvei lui Alexei Navalnîi și mesajul mamei, adresat lui Putin, pe primele pagini ale celor mai mari publicații
Presa internațională urmărește cu atenție impactul pe care continuă să-l aibă în întreaga lume decesul liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi. Mai multe publicații scriu despre noile sancțiuni pe care le pregătesc țările occidentale împotriva Rusiei atât pentru moartea lui Navalnîi, cât și pentru invadarea Ucrainei. Problemele pe care le înfruntă Ucraina în actuala etapă a războiului și consecințele economice ale acestuia sunt alte subiecte abordate de presa internațională. Relatează Lidia Petrenco.
Publicațiile internaționale comentează intrarea în politică a văduvei opozantului rus, Alexei Navalnîi, decedat pe 16 februarie într-o colonie, aflată dincolo de cercul polar. Publicația Meduza scrie că Iulia Navalnaya poate deveni noul lider al opoziției liberale din Rusia după ce și-a anunțat inenția de a continua lupta soțului ei împotriva actualului regim de la Moscova. Aceeași publicație notează că ea a devenit cel mai vizibil oponent al Kremlinului după declarațiile făcute luni, la Bruxelles, la o întâlnire cu oficialii europeni. Iulia Navalnaia l-a acuzat direct pe președintele rus Putin pentru moartea soțului ei și a îndemnat occidentul să nu recunoască alegerile prezidențiale din martie în urma cărora acesta ar urma să obțină un nou mandat, scrie Meduza. „Un președinte care și-a asasinat principalul adversar politic nu poate fi legitim prin definiție”, a subliniat Iulia Navalnaia, citată de publicația rusă.
Pe primele pagini ale edițiilor de pe mapamond apare mesajul disperat al mamei lui Alexei Navalnîi adresat președitelui rus Vladimir Putin. Într-un mesaj video filmat în preajma închisorii în care i-a murit fiul, Lyudmila Navalnaia îi cere lui Putin să-i transmită imediat trupul neînsuflețit al fiului pentru a-l putea înmormânta, scrie The Moscow Times. Potrivit publicației, anchetatorii ruși le-au transmis familiei și avocaților ei, că nu-i vor elibera trupul în următoarele două săptămâni, deoarece corpul lui Navalnîi e supus unei investigații medicale pentru a stabili cauzele morții sale, menționează The Moscow Times.
Novaya Gazeta Evropa publică un articol, la care este atașată copia unui ordin dat polițiștilor de la Moscova de a veghea non stop la monumentele victimelor represiunii politice: Piatra Solovetsky și Zidul Durerii din centrul Moscovei. Documentul mai precizează că poliția trebuie să „identifice” toate persoanele care aduc flori la memoriale „pentru a preveni eventualele infracțiuni și pentru a identifica persoanele care încalcă ordinea publică”.
În presă s-a răspândit informația, portivit căreia soldații Corpului Voluntar al Rusiei, care participă la război de partea Ucrainei, ar fi trebuit să-l ajute pe Alexei Navalnîi să evadeze din colonia corecțională nr. 6 din regiunea Vladimir. Din cauza deciziei autorităților de a-l trasnfera într-o colonie din zona arctică, operațiunea a eșuat, notează Novaya Gazeta Evropa. Ca dovadă că elabora un plan de salvare a lui Navalny din colonie, conducerea mișcării a publicat câteva date și materiale fotografice pe care le-a primit în timpul pregătirii operațiunii, publicate și de Novaya gazeta Evropa. RDK afirmă că membrii mișcării continuă să lucreze pentru a „smulge din ghearele regimului într-un fel sau altul” alți prizonieri și deținuți politici.
Multiple publicații internaționale observă reacția platformei X, al cărui deținător este controversatul om de afaceri Elon Musk, la postarea Yuliei Navalnîi. X suspendă, apoi reactivează contul „pentru încălcarea regulilor sale de utilizare”, după ce luni Yulia Navalnya acuzat autoritățile ruse că i-au asasinat soțul, notează Le Monde. Într-o declarație, X notează că a fost blocată din cauza unei „erori” de system, remarcă BBC. O postare pe contul oficial de siguranță al site-ului spunea: „Mecanismul de apărare al platformei noastre împotriva manipulării și spam-ului a semnalat în mod eronat @yulia_navalnaya ca încălcând regulile noastre.
Ca răspuns la moartea lui Navalnîi, Statele Unite pregătesc sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, a declarat consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan citat de Associated Press. Potrivit oficialului de la Casa Albă, va fi un pachet substanțial de măsuri menite să afecteze semnificativ industria de apărare a Rusiei și sursele de venituri pentru economia acesteia, care alimentează mașina de război a Rusiei și represaliile din interiorul țării.
Și țările din grupul G7 pregătesc noi sancțiuni împotriva Rusiei, din cauza războiului pe care-l duce împotriva Ucrainei, transmite France Press. Potrivit agenției de presă, liderii țărilor cu cele mai mari economii ale lumii au programată sâmbătă o întâlnire virtuală la exact doi ani de la invadarea Ucrainei de către armata rusă. Ei vor discuta despre viitoarele ajutoare pentru Kiev în timpul unei reuniuni online la care e de așteptat să participe și președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, notează AFP.
Întâlnirea liderilor din țările G7 e organizată într-o perioadă extrem de complicată pentru armata ucraineană, care se confruntă cu o criză de muniții și armament, relevă agențiile internaționale de presă. Într-un interviu acordat pentru CNN, ministrul de Externe de la Kiev Dmytro Kuleba a confirmat că anume din cauza lipsei de muniții și de sisteme de apărare antiaeriană, armata ucraineană a fost nevoită să cedeze zilele trecute mult disputatul oraș Avdiivka din estul țării.
Între timp, Suedia a anunțat că oferă Ucrainei cel mai mare pachet de ajutor militar de la începutul războiului, a declarat ministrul apărării, Paul Jonson, citat de BBC. „Astăzi, Suedia a anunțat cel mai mare pachet de ajutor pentru Ucraina. Cel de-al 15-lea pachet se ridică la 7,1 miliarde SEK (aproximativ 683 milioane USD), aducând suma totală a asistenței militare acordate Ucrainei din Suedia la 30 miliarde SEK (aproximativ 2,9 miliarde USD). Sprijinul continuu este crucial pentru securitatea Suediei și Ucrainei”, a scris el pe rețeaua de socializare X. Ca parte a noului pachet, Suedia intenționează să transfere obuze de artilerie, rachete antiaeriene și sisteme antitanc, grenade, lansatoare de grenade și alte echipamente.
Țările de Jos au început deja să transfere vehicule aeriene fără pilot în Ucraina, ca parte a „coaliției de drone”. Ministrul olandez al Apărării, Kaisa Ollongren, a vorbit despre acest lucru într-un interviu acordat Delfi. Ollongren a remarcat că dronele joacă un rol din ce în ce mai important pe câmpul de luptă, astfel încât să fie asigurat un avantaj tehnologic față de Rusia.
În mass-media internațională a avut rezonanță știrea despre uciderea pilotului militar rus Maksim Kuzminov, găsit ciuruit de gloanțe și lovit de un vehicul în Spania săptămâna trecută. Pilotul rus a devenit cunoscut după o dezertare dramatică în august, când a zburat cu elicopterul său Mi-8 în Ucraina. Washington Post notează că militarul a fost ucis după o amenințare foarte publică la adresa vieții lui anul trecut la televiziunea de stat rusă, iar acest fapt a ridicat semne de întrebare dacă a fost un asasinat ordonat de Rusia, comis pe pământ european, subliniază publicația.
Ucraina continuă să fie afectată și de consecințele economice ale războiului declanșat de Rusia, scrie presa străină cu referire la protestele fermierilor polonezi, desfășurate la granița cu Ucraina. The Guardian notează că disputa amară dintre Polonia și Ucraina cu privire la importurile agricole ia amploare. Fermierii polonezi au aruncat cereale dintr-un tren de marfă și au ars cauciucuri, relatează publicația. La un miting al fermierilor polonezi a fost observat un banner cu inscripția „Putin, lămurește-te cu Ucraina, Bruxelles-ul și conducătorii noștri”. Șeful Ministerului polonez al Afacerilor Interne, Marcin Kierwiński, a declarat că bannerul controversat a fost imediat îndepărtat și predat poliției. Într-o fotografie de la proteste publicată de agenția Wyborcza apare și steagul fostei Uniunii Sovietice. Euronews relatează că fermierii polonezi au organizat proteste în peste 180 de locuri, blocând căile de acces la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina. Ei au condus tractoare prin intersecții și autostrăzi în apropierea mai multor orașe precum Varșovia, Poznan și Wroclaw. Euronews amintește că președintele Ucrainei a descris blocada fermierilor polonezi drept absurdă într-un moment în care Rusia îi bombardează țara. „Lângă Kupiansk, aproape de granița cu Rusia, unde artileria inamică nu încetează, știrile de la granița cu Polonia par de-a dreptul batjocoritoare”, a spus președintele Zelenskyy într-o video adresare.