Social

Rusia, condamnată din nou de CtEDO pentru arestare ilegală, tortură și tratament inuman în regiunea transnistreană

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a condamnat din nou Rusia pentru arestare ilegală, tortură și tratament inuman în regiunea transnistreană. Cetățeanul ucrainean Olexandr Lipovcenko a fost condamnat în 2016, de pseudoautoritățile de la Tiraspol, pentru faptul că în notițele sale personale se pronunța în favoarea introducerii forțelor Organizației Națiunilor Unite în regiune.

Doi locuitori din regiunea transnistreană, cu cetățenie ucraineană, au fost condamnați la trei ani și jumătate de închisoare de autoritățile ilegale de la Tiraspol pentru așa-numite acte de extremism. Avocatul Alexandru Postică a precizat că una dintre aceste persoane, cetățeanul Olexandr Lipovcenko a fost condamnat în anul 2016 și ținut în condiții degradante o perioadă îndelungată, fapt confirmat și de CtEDO.

„Comisia Europeană a constatat în unanimitate faptul că a fost supus torturii ca urmare a detenției pentru o perioadă îndelungată, în condiții inumane și degradante și pentru tratamentul forțat psihiatric. Subliniez cî această normă în așa-numita legislație a regiunii transnistrene mai este acual”, a precizat Alexandru Postică.

Rusia este obligată să îndeplinească hotărârea CtEDO, chiar dacă a fost luată la aproape doi ani după ce a fost exclusă din Consiliul Europei, a precizat directorul de programe la Asociația Promolex, Vadim Vieru. CtEDO va examina și în continuare cazurile împotriva Rusiei.

„Cauzele care sunt pendinte pe rolul Curții Europene pentru Drepturile Omului, inclusiv cazurile care țin de încălcări în regiunea transnistreană comise de către federația rusă o să fie examinate de către Curtea Europeană și Curtea Europeană se va expune prin hotărâre, ceea ce s-a întâmplat ieri în acest caz Lipovcenko și Halabudenco versus Federația Rusă. În acest caz a avut loc o bătălie juridică dintre reprezentanții perților. Deci, avocații Asociației Promo-LEX și Guvernul Federației Ruse, unde Guvernul Federației Ruse a încercat să prezinte anumite argumente, unul dintre ele ar fi fost că sistemul de justiție din regiunea transnistreană, chiar dacă este unul nerecunoscut, ar atinge anumite standarde de drepturi ale omului și atunci prin urmare ar putea să fie utilizat de către reclamanți”, a specificat Vadim Vieru.

Precizăm că, până în prezent au fost pronunțate peste 50 de hotărâri împotriva Federației Ruse pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. În aceste cazuri, Rusia trebuie să achite prejudiciilor în sumă aproximativ cinci milioane de euro.

Autor: Anatol Caciuc

Citește mai mult