Social

Transportatorii vor suspenda pentru trei zile cursele regionale și interraionale

Transportatorii anunță noi proteste. De această dată, vor suspenda toate cursele regulate raionale și cele interraionale în perioada 27-29 februarie. Aceștia sunt nemulțumiți de noile modificări în Codul Rutier și cer autorităților să-și revizuiască deciziile în acest sens. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu ne-a oferit o reacție. Anterior, însă, a anunțat că nu înțelege care sunt revendicările transportatorilor și că noul Cod Rutier a fost consultat inclusiv cu ei.

realitatea.md
Sursa: realitatea.md

Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport, Oleg Alexa, a declarat că noile prevederi contravin legislației Uniunii Europene. Pentru a fi auziți, timp de trei zile vor suspenda circulația curselor interraionale și raionale. Alexa spune că guvernarea ar trebui să revină urgent la modificarea Codului Transporturilor.

„Atunci când începi să protestezi civilizat, guvernarea să revină urgent la modificarea Codului transporturilor rutiere pentru a-l aduce în câmpul european, nu afectezi pe nimeni, atunci guvernul te ignoră și te scuipă. Noi suntem nevoiți să mergem la această formă de protest de a sista rutele în speranța că poate guvernanții vor ști ce vrem noi și vor face ceea ce au promis la lumea aceasta că-i va integra în Uniunea Europeană”, a declarat Oleg Alexa, președintele APOTA.

În timp ce unii pasageri spun că transportul este unul modern, alții își amintesc și de situații mai puțin plăcute.

VOX: „Care sunt noi, care sunt vechi, care sunt vai de capul lor. Acum, așa, mai du-te vino, s-a mai înnoit parcul. Ar trebui reînnoite și în salon ceva de făcut, de ridicat comoditatea pentru pasageri”.

„Astăzi am mers cu microbuzul și parcă normal. Aici, în Chișinău, nu prea cunosc, noi suntem din Sângerei. Trebuie de reînnoit, dar nu se face. Știți, acum totul este scump și omul dacă urcă vrea să meargă și comod și să fie și mai ieftin de dorit”.

„Sigur, cu acestea noi e mai bine. - Dar sunt și vechi? - Desigur. - Eu am călătorit astăzi cu aceste noi, sunt satisfăcută de călătoria de astăzi”.

Contactați de Teleradio Moldova, reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu au oferit nicio reacție.

Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că este nemulțumit de nivelul serviciilor prestate călătorilor și că nu înțelege exact doleanțele protestatarilor.

Noile prevederi ale Codului Rutier vor intra în vigoare de la 1 martie.

Conform modificărilor, consiliile locale și municipale vor decide programul transportului rutier din localitate în funcție de necesitățile oamenilor.

Totodată, intervalul la cursele interraionale urmează să fie micșorat de la 30 la 15 minute. Intervalul de oră va fi exclus în cazul curselor internaționale care circulă în aceeași direcție.

Citește mai mult