SUA impun sancțiuni împotriva deputatei Marinei Tauber pentru implicare în subminarea proceselor electorale din R. Moldova
Astăzi, Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva deputatei Marinei Tauber pentru facilitarea încercărilor oligarhului fugar condamnat Ilan Șor de a submina procesele electorale din Moldova în interesele Kremlinului prin cumpărarea ilegală de voturi, precizează Ambasada SUA la Chișinău.
„Cetățenii Republicii Moldova merită instituții și procese democratice libere și corecte. Ei merită un viitor lipsit de influența maligna a Kremlinului. Statele Unite salută progresele înregistrate de Moldova în implementarea reformelor democratice și economice. Vom continua să sprijinim poporul și guvernul Moldovei în construirea unui viitor mai democratic, prosper și sigur”, a declarat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon
Împreună, suntem puternici împotriva amenințărilor la adresa valorilor noastre democratice, a comentat pe platforma X, șefa statului Maia Sandu.
„Mulțumesc Statelor Unite pentru că a luat astăzi măsuri decisive împotriva celor care subminează integritatea alegerilor noastre în numele Kremlinului prin cumpărarea ilegală de voturi. Împreună, suntem puternici împotriva amenințărilor la adresa valorilor noastre democratice”, se arată în mesajul președintei postat pe platforma X.
I thank the United States for taking decisive action today against those undermining the integrity of our elections on behalf of the Kremlin through illicit vote buying.
— Maia Sandu (@sandumaiamd) February 23, 2024
Together, we stand strong against threats to our democratic values.
Și prim-ministrul Dorin Recean a comentat anunțul Guvernului SUA privind sancțiunile împotriva Marinei Tauber.
„Salut decizia Guvernului SUA de a include în lista de sancțiuni persoanele responsabile pentru acțiuni care subminează securitatea Republicii Moldova și au facilitat interferența Kremlinului în alegeri. Sprijinul partenerilor noștri merge mână în mână cu eforturile noastre continue de a lupta împotriva fraudelor și de a proteja democrația noastră”, a spus premierul Dorin Recean.
I welcome the decision of the US Gov to include in the sanctions list those responsible for actions that undermine 🇲🇩security and Kremlin-linked election interference.
— Dorin Recean (@DorinRecean) February 23, 2024
Our partners' support goes hand in hand with our continuous efforts to fight against fraud & protect democracy.
Marina Tauber și-a exprimat nemulțumirea față de decizia SUA catalogând-o drept „ingerință în afacerile interne ale Moldovei”. Totodată, a îndemnat opoziția să-l recunoască pe ambasadorul SUA, Kent Logsdon drept persona non-grata în țara noastră.
„Posibil, am ratat momentul, de când ambasadorul SUA decide ce este sau nu este dăunător pentru țara noastră. Vă reamintesc, Moldova este un stat neutru! Numai cetățenii moldoveni vor decide cum și ce trebuie să facem. Decizia de astăzi - o ingerință directă a SUA în afacerile interne ale Moldovei”.
Președintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite impun peste 500 de noi sancțiuni Rusiei din cauza războiului în curs declanșat împotriva Ucrainei și a morții liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi. Statele Unite introduc, de asemenea, noi restricții la export pentru aproape 100 de organizații pentru a oferi sprijin ascuns mașinăriei militare ruse.
Amintim că pe 26 octombrie 2022 Ministerul de Finanțe al Statelor Unite a impus sancțiuni oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor „pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Moldova, susținută de Kremlin”. În afară de cei doi, mai sunt vizate alte șapte persoane și 12 entități.
Atunci, șefa statului Maia Sandu și-a exprimat speranța că aceste constatări ale organelor de drept din SUA vor servi exemplu pentru justiția din Republica Moldova. Pe de altă parte, Ilan Șor a declarat că sancțiunile impuse nu-l afectează, iar Vlad Plahotniuc și-a anunțat intenția de a reveni în politică, lucru care nu s-a mai întâmplat până în prezent.
La 30 mai, Uniunea Europeană a adoptat primele sancțiuni pentru cinci persoane pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Este vorba de liderii Partidului Șor - Ilan Șor și Marina Tauber, omul de afaceri fugar Vlad Plahotniuc, liderul Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc și omul de afaceri rus, Igor Ceaika, considerat un apropiat al fostului șef al statului și lider al socialiștilor, Igor Dodon.
Marea Britanie, Canada și Norvegia, de asemenea au aplicat sancțiuni în privința mai multor politicieni și oameni de afaceri din Republica Moldova.