Diferența salarială între femei și bărbați în Republica Moldova crește, în pofida ajustărilor legislative
Veniturile salariale anuale ale femeilor sunt mai mici cu aproape 26 de mii de lei față de cele ale bărbaților, potrivit Biroului Național de Statistică. Femeia este în continuare discriminată la angajare, susțin experții de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. De cealaltă parte, autoritățile afirmă că legislația muncii a fost ajustată, iar angajatorii trebuie să excludă orice tip de discriminare. Aceste date sunt prezentate în contextul „Zilei Egalității Salariale”, marcată astăzi în Republica Moldova.
Anual, femeile din țara noastră primesc în medie cu 25 de mii 980 de lei mai puțin decât bărbații. Diferența a crescut față de anul precedent. Potrivit experților de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, diferența salarială în defavoarea femeilor este și mai accentuată, depășind 30%, în serviciile de editare, transport aerian și IT, unde remunerarea este mai mare.
De asemenea, decalajul se atestă și între pensiile femeilor și ale bărbaților, cu o diferență medie de 7.518 de lei, în anul 2023. În municipiul Chișinău, situația este și mai gravă, mai spun experții. Aici o femeie pensionară, din cauza că a ridicat un salariu mai mic, ratează anual aproximativ 20 de mii 100 de lei comparativ cu bărbații.
Legislația muncii a fost ajustată, pentru a asigura o remunerare egală pentru munca prestată atât de femei, cât și de bărbați, iar angajatorii trebuie să excludă orice tip de discriminare, a declarat pentru Radio Moldova membra comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, Marina Morozova.
„În primul rând, din start, angajatorul nu trebuie să permită această discrepanță pentru aceeași poziție trebuie să fie același salariu. Legea mai spune că angajatorul este obligat să informeze angajații despre nivelul de salarizare pe poziții. Și, desigur, dacă ești o femeie și salariul tău este mai mic, atunci soliciți angajatorului să echivaleze salariul”.
Cetățenii cu care am discutat în stradă au menționat că este inechitabil ca femeile să fie remunerate cu salarii mai mici decât bărbații pentru același volum de muncă realizat.
„Din câte cunosc, legal nu este permis o astfel de discriminare. Trebuie să fie anumite mecanisme prin care să se verifice”;
„Eu cred că salariile trebuie să fie achitate conform muncii prestate”;
„Nu mi se pare corect, este discriminare față de femei”.
Astăzi, 23 februarie, Republica Moldova marchează „Ziua Egalității Salariale”, dedicată conștientizării și abordării diferențelor de remunerare între femei și bărbați. Conform calculelor Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, în anul 2024, o femeie din Moldova trebuie să lucreze până la data de 23 februarie pentru a obține un venit echivalent cu cel înregistrat de un bărbat în anul precedent.