Economic

Impactul războiului din Ucraina asupra economiei R. Moldova// Expert: „Este foarte important să nu creăm probleme suplimentare”

Războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina s-a răsfrânt negativ asupra economiei Republicii Moldova, consideră expertul economic Viorel Gârbu. Potrivit lui, au fost afectate schimburile comerciale, iar posibilitățile de export ale țării noastre pe piețele din Est au fost limitate. De asemenea, mai spune el, odată cu schimbarea căilor de transport au crescut și costurile.

Moldova.org
Sursa: Moldova.org

„Acest război a schimbat mult realitățile din țara noastră, dar totuși Moldova trece printr-o perioadă de criză de pe o perioadă lungă de timp și această criză nu a fost gestionată corect de autorități. Crizele se țin lanț în Republica Moldova începând cu 2017, criza din sectorul bancar, criza din sistemul sanitar, ulterior criza legată de inflație, prețurile la resursele energetice. Or, aceste crize, nu pot fi atribuite exclusiv războiului din Ucraina. Anul trecut, Republica Moldova a trecut printr-un șoc valutar masiv, anterior am mai trecut prin șoc inflaționist, de altfel inflația a fost mult mai mare decât în Ucraina, România și alte state”, a subliniat expertul.

Cel mai mare risc pentru economia moldovenească este extinderea războiului, a spus Viorel Gârbu, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

„Federația Rusă ar putea fi interesată de Zona de Est a Republicii Moldova și poate fi interesată de destabilizarea economico-socială și în primul rând destabilizarea politică și acest lucru, desigur, va avea unele repercursiuni în plan economic. Cea mai bună strategie este să facem ordine în modul în care sunt gestionate lucrurile în Republica Moldova, să facem ordine în partea ce ține de intervențiile politice, de modul în care autoritățile știu să utilizeze acele resurse puține pe care le au și în același timp să fim precauți și să urmărim modul în care evoluează economia și să facem orice ca să ajutăm agenții economici să se descurce mai bine. În cazul în care aceste riscuri se materializează Moldova nu poate face nimic, suntem o țară mult prea mică, dar la această etapă este foarte important să nu creăm probleme suplimentare.”.

Un studiu prezentat recent de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova arată că o familie formată din patru membri ar avea nevoie lunar de 35.000 de lei pentru un trai decent. În această ordine de idei, precizăm că salariul minim lunar pe economie în acest an este de 5 mii de lei, iar cel mediu este de 13 700 de lei.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult