Externe

Corespondență// Transportul public și infrastructura din Estonia, exemple de bune practici pentru Republica Moldova

Zilele trecute mai multe curse raionale și interraionale au fost sistate, transportatorii fiind nemulțumiți de unele prevederi ale Codului Transporturilor Rutiere.Transportul public și infrastructura asociată reprezintă o parte esențială a rutinei zilnice a fiecăruia dintre noi. Estonia are mai multe practici pozitive în domeniul transportului public și al infrastructurii, care pot fi adoptate relativ ușor și de Republica Moldova.

În primul rând, calitatea transportului public influențează decizia de a alege autobuzul sau troleibuzul în locul mașinii personale, care poate fi o opțiune costisitoare și uneori inaccesibilă pentru anumite categorii de cetățeni. Pentru aceste categorii, transportul public reprezintă singura opțiune viabilă.

Voi exemplifica acest lucru prin experiența mea personală. Locuind la periferia orașului, prefer să utilizez transportul public atunci când trebuie să călătoresc în centrul capitalei estoniene.

În primul rând, orarul autobuzelor este extrem de precis, cu puține sau niciun fel de întârzieri. În plus, majoritatea cetățenilor folosesc o aplicație online care oferă informații în timp real despre sosirea următorului mijloc de transport la stație, fiecare vehicul fiind dotat cu dispozitive de geolocație. Această funcționalitate economisește mult timp, deoarece știu cu exactitate că am doar 2 minute până la stație și că voi ajunge exact în momentul sosirii următorului autobuz.

Acest aspect este deosebit de important pentru copii, care își pot planifica călătoria către sau dinspre școală mai eficient, fără să fie nevoiți să aștepte mult timp în stații pe ploaie sau ger. De fapt, este destul de obișnuit ca încă din clasa 1 copiii să meargă singuri la sau de la școală folosind transportul public, iar copilul meu procedează în același mod. Aceeași aplicație îmi oferă posibilitatea să planific călătorii complexe, cu mai multe rute, în timp real, sau să achiziționez bilete de călătorie de diverse tipuri.

În ceea ce privește biletele de călătorie, acestea nu mai sunt emise sub formă de hârtie, ci sunt integrate într-un card de validare a călătoriei sau în format electronic. La urcarea în autobuz, este necesar să validezi călătoria cu un card contactless, care servește și ca dovadă a dreptului de a călători. Dacă nu ai un astfel de card, validatorul de lângă ușa șoferului permite și plata online.

Tichetele nu mai pot fi achiziționate de la șofer, astfel încât aceștia se pot concentra pe siguranța rutieră și confortul pasagerilor. Procedura de control a validității biletelor de călătorie este rapidă: controlorii pot opri vehiculul la stații mai mari, blochează validatoarele și verifică electronic cardurile.

Pentru șoferii care locuiesc în afara orașului, sunt disponibile parcări specializate gratuite în apropierea marilor stații de transport public. Parcarea vehiculului le permite să continue călătoria cu transportul public, gratuit, ??? contribuind astfel la reducerea aglomerației și a blocajelor în centrul orașului.

În ceea ce privește parcările, este important de menționat că în zonele centrale ale orașului, acestea nu sunt gratuite. Este evident pentru mine că, atâta timp cât parcarea în centrul Chișinăului este gratuită, nu putem spera la îmbunătățirea situației traficului. Cu toate acestea, unele parcări oferă o perioadă limitată de parcare gratuită (în apropierea magazinelor, de exemplu), dar este necesar să marchezi timpul exact. Acest lucru este indicat pe ceasuri speciale amplasate în fiecare vehicul din Estonia.

Transportul interurban este la fel de bine organizat, iar călătoria poate fi planificată folosind aceeași aplicație care interconectează toate serviciile de transport disponibile (trenuri, transport privat sau municipal etc.).

Benzile dedicate transportului public sunt omniprezente, astfel că în orele de vârf, ajung mai rapid în centrul orașului folosind autobuzul decât mașina personală.

Toate aceste aspecte, împreună cu prețurile ridicate pentru parcarea în oraș, siguranța și calitatea înaltă a mijloacelor de transport, fac utilizarea transportului public o alegere naturală. Aceste practici sunt simple și ușor de implementat, inclusiv în Republica Moldova.

AUTOR: Victor Guzun

Citește mai mult