Externe

Corespondență//Trimiterea de trupe în Ucraina menționată de Macron: reacții internaționale foarte precaute

Soldați NATO sau UE în Ucraina? Confuzia crește după declarațiile contradictorii ale lui Emmanuel Macron, contrazis imediat de cancelarul german Olaf Scholz, dar și de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Soldați NATO sau UE în Ucraina? Confuzia crește după declarațiile contradictorii ale lui Emmanuel Macron, contrazis imediat de cancelarul german Olaf Scholz, dar și de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

La finalul unei conferințe internaționale de sprijin pentru Kiev, luni, 26 februarie, la Paris, Emmanuel Macron a evocat posibilitatea unei intervenții a trupelor occidentale în Ucraina. Aliații occidentali nu par însă convinși de perspectiva unei intervenții terestre în Ucraina.

Nu e limpede dacă făcând acele declarații Macron a reușit să sperie Moscova sau pe ai săi, propria sa tabără, însă până acum reacțiile internaționale au fost foarte precaute.

Șeful NATO îl contrazice pe Macron în chestiunea trupelor din Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a comentat afirmațiile lui Macron potrivit căruia alianța militară ar putea trimite trupe de luptă în Ucraina, după ce Emmanuel Macron a sugerat că opțiunea este pe masă: — „Aliații NATO oferă Ucrainei un sprijin fără precedent. Am făcut asta din 2014 și am intensificat ajutorul după invazia Rusiei. Dar nu există planuri pentru trupe de luptă ale NATO la sol în Ucraina”, a spus Stoltenberg.

Doar Londra și Stockholm nu l-au contrazis formal pe Macron. În rest, un cor de «NU!» în fața ipotezei lui Macron privind trimiterea trupelor, chiar dacă țările UE și NATO sunt de acord cu toatele că vor mări cheltuielile militare.

Asta l-a împins pe Macron să precizeze astăzi că eventuala trimitere de trupe „nu va însemna un act belicos”, ci mai degrabă folosirea soldaților pentru deminare și buna folosire a materialului de război. Cât despre Londra, reacția a fost ambiguă: -- Regatul Unit nu are intenția să trimită soldați în Ucraina, cel puțin nu „pe scară largă”, a precizat premierul Rishi Sunak. Până acum Londra a susținut întotdeauna că se limitează la trimiterea de instructori sau consilieri militari în Ucraina, negând orice implicare pe front.

O intervenție pe teren nu este o opțiune pentru multe țări

Germania și Ungaria s-au distanțat limpede de Franța „Ceea ce s-a convenit de la început se aplică și pentru viitor, și anume că nu vor fi trupe terestre, nici soldați trimiși pe solul ucrainean de către țările europene sau statele NATO”, a spus cancelarul german Olaf Scholz.

Premierul polonez Tusk a spus la rândul său: „Polonia nu are de gând să trimită trupe pe teritoriul ucrainean”. Italia, prin ministrul de externe Antonio Tajani, s-a declarat și ea împotrivă: „Când vorbim despre trimiterea de trupe trebuie să fim foarte precauți, pentru că nu trebuie să facem oamenii să creadă că suntem în război cu Rusia. Nu ne aflăm în război cu Rusia, însă apărăm Ucraina”.

Trimiterea de trupe în Ucraina „nu este o opțiune” pentru moment, a reacționat la rândul său, deși fără a o exclude, premierul suedez Ulf Kristersson, a cărui țară va deveni al 32-lea membru al NATO. El a clarificat că „nu există nicio cerere” din partea ucraineană pentru trimiterea de soldați occidentali.

Un consilier prezidențial ucrainean a salutat însă această posibilitate. „În primul rând, acest lucru arată o conștientizare absolută a riscurilor pe care o Rusia militaristă și agresivă le reprezintă pentru Europa”, a declarat Mihailo Podoliak.

Totuși, înaintea conferinței de sprijin pentru Ucraina de luni de la Paris, premierul slovac Robert Fico, care se opune ajutorului militar acordat Ucrainei, susținuse că mai mulți membri ai NATO și ai Uniunii Europene au în vedere trimiterea de soldați în Ucraina, fără a oferi alte detalii. Casa Albă a semnalat de asemenea că NATO nu intenționează să trimită trupe, și nici Statele Unite.

În final, desigur, chiar dacă aliații ezită, nu trebuie să ne așteptăm la un război franco-rus pentru apărarea Ucrainei. Cum a spus-o un expert militar la televiziunea franceză LCI, eventuala trimitere de trupe nu ar însemna neapărat o declarație de război. La urma urmei, dacă Rusia poate desfășura o "operațiune specială" în Ucraina, la fel de bine pot și alte țări, mai ales că ar avea acordul Kievului.

In orice caz, Kievul se simte acum mai puțin abandonat, fie și prin simpla retorică. Până la urmă, Macron este cel care a rebotezat Ministerul francez al Apărării în «Ministerul Armatelor» (Ministère des Armées).

Chiar și Macron dă înapoi

„Nu există astăzi un consens pentru a trimite trupe terestre într-o manieră oficială, asumată și aprobată”, a completat Emmanuel Macron. Dar nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război. În ceea ce privește o posibilă participare a trupelor franceze la potențiale operațiuni, Macron își asumă o „ambiguitate strategică”: „Nu am spus absolut că Franța nu este în favoarea ei”, a observat el.

Și, desigur, chiar dacă ceilalți ezită, nu trebuie să ne așteptăm la un război franco-rus pentru apărarea Ucrainei. Cum a spus-o un expert militar la televiziunea franceză LCI, eventuala trimitere de trupe nu ar însemna neapărat o declarație de război. La urma urmei, dacă Rusia poate desfășura o "operațiune specială" în Ucraina, la fel de bine pot și alte țări, mai ales că ar avea acordul Kievului. In orice caz, Kievul se simte acum mai puțin abandonat. Până la urmă, Macron este cel care a rebotezat Ministerul francez al Apărării în «Ministerul Armatelor» (Ministère des Armées).

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult