Externe

SUA susțin suveranitatea Republicii Moldova

Statele Unite au declarat miercuri că susțin suveranitatea Republicii Moldova în reacție la autoritățile de la Tiraspol, care au cerut Rusiei "măsuri de protecție" pe fondul tensiunilor exacerbate de conflictul din țara vecină Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Statele Unite susțin cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Conducerea regiunii separatiste Transnistria, reunită miercuri, 28 februarie, în Congresul extraordinar „al deputaților de la toate nivelurile”, o adoptat o rezoluție în care susține teza suveranității regiunii și prin care cere „protecția” Rusiei în fața „presiunii crescânde din partea Chișinăului”. La scurt timp de la adoptarea rezoluției, MAE rus a transmis că toate cererile separatiștilor de la Tiraspol „sunt analizate cu atenție”, precizând că protejarea intereselor populației din Transnistria este „una dintre prioritățile Rusiei”.

De partea cealaltă, Guvernul Republicii Moldova a respins „declarațiile propagandistice” ale Tiraspolului. „Regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii”, a transmis Biroul pentru politici de reintegrare al Republicii Moldova.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult