Social

Concursul pentru funcția de procuror general // Adunarea Generală a Procurorilor, convocată în format online la solicitarea PA

Adunarea Generală a Procurorilor a fost convocată joi, 29 februarie, în format online la solicitarea Procuraturii Anticorupție, pentru a discuta despre situația creată în urma desfășurării concursului la funcția de procuror general. La ședința de astăzi, au fost prezentate rapoartele de activitate ale procurorului general interimar, Ion Munteanu și președintelui CSP, Dumitru Obadă.

Astfel, unul dintre subiectele prioritare discutate la Adunarea Generală a Procurorilor a fost modul în care s-a desfășurat concursul pentru funcția de procuror general, ale cărui rezultate au fost anulate, precum și despre măsurile ce urmează să fie întreprinse pentru a evita pe viitor astfel de situații.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a propus ca în timpul apropiat să fie organizată Adunarea Generală a Procurorilor cu prezența fizică a acestora, după ce va fi publicată hotărârea motivată a CSP privind modalitatea desfășurării concursului pentru funcția de procuror general.

La rândul său, procurorul Sergiu Rusu, de la Procuratura Generală a susținut inițiativa șefei de la Anticorupție de a discuta situația ce s-a creat în urma desfășurării concursului public de alegere a procurorului general, pentru a evita greșelile de sistem pe viitor.

Amintim că, ieri, CSP a anulat concursul pentru funcția de procuror general. Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, a declarat că s-a constatat o discrepanță semnificativă în punctajul acordat candidaților.

Membra CSP Olesea Vârlan i-a oferit cel mai mic punctaj procurorului general interimar, Ion Munteanu - 3,5 puncte și cele mai multe puncte procurorului Igor Demciucin - 9,3. Olesea Vârlan a declarat pentru Ziarul de Gardă că nu se simte bucuroasă de s-au strecurat anumite greșeli în evaluarea efectuată de ea.

Aceasta a mai menționat că orice evaluare are o doză de subiectivism, iar orice eroare în domeniul juridic poate fi corectată prin mijloace juridice.

Într-un final, dintre cei patru candidați înscriși la proba interviului, Octavian Iachimovschi, a acumulat cel mai mare punctaj, acesta urmând să fie evaluat de Comisia Vetting.

Citește mai mult