Externe

Ucraina se angajează să reducă exporturile de alimente pentru a calma spiritele fermierilor polonezi

Kievul este pregătit să limiteze fluxurile de exporturi în Uniunea Europeană, pentru a reduce temerile fermierilor polonezi, după ce Varșovia a amenințat că va închide temporar granița pentru comerț, scrie Agerpres. Viceministrul ucrainean al Economiei, Taras Kachka, care a fost la Varșovia pentru discuții despre protestele fermierilor, a anunțat că Ucraina ar putea folosi instrumente de monitorizare și licențiere pentru reducerea livrărilor, în cazul unor creșteri bruște.

În ciuda încercărilor de a remedia tensiunile, blocajele de la granița polonezo-ucraineană au perturbat circulația începând cu luna noiembrie. Kievul vrea ca exportatorii să-și trimită mărfurile doar cu autorizații de la autoritățile poloneze sau chiar să iasă deocamdată de pe piață.

Amintim că ieri, autoritățile poloneze au anunțat că vor închide temporar granița cu Ucraina pentru comerț, dacă nu se va ajunge la un acord convenabil, care să limiteze importurile de produse alimentare.

Săptămâna aceasta, 50.000 de fermieri polonezi și susținători ai lor au protestat la Varșovia, cerând măsuri din partea Guvernului și modificarea politicilor de mediu ale UE, un motiv comun al protestelor din Europa.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult