Șefii Guvernelor din Grupul Vișegrad s-au întâlnit la Praga. Ajutorul pentru Ucraina, pe agenda discuției
Șefii Guvernelor țărilor din Grupul Vișegrad, reuniți la Praga, au ajuns la un consens în ceea ce privește necesitatea sprijinului pentru Ucraina. Însă, părerile au fost radical diferite atunci când s-a discutat despre modalitățile de acordare a ajutorului. Premierii Poloniei și Cehiei, Donald Tusk și, respectiv, Petr Fiala, care au avut o întrevedere înaintea reuniunii, s-au înțeles cum să cumpere cât mai multe arme de la terțe părți și să le livreze de urgență Ucrainei.
De partea cealaltă, prim-ministrul maghiar, Viktor Orban, și cel slovac, Robert Fico, pledează pentru negocieri de pace. Or, o înțelegere de pace ar însemna pierderi teritoriale imense pentru Ucraina și instaurarea la Kiev a unui regim pro-Kremlin, susțin experții internaționali.
De altfel, liderii de la Budapesta și Bratislava au fost întâmpinați la reuniunea de la Praga de mai mulți protestatari. Ei au denunțat pozițiile celor doi lideri în politicile Uniunii Europene, care au contestat sprijinul militar al Bruxelles-ului oferit Ucrainei pentru respingerea invaziei militare ruse. De asemenea, cei doi lideri se opun politicilor Uniunii Europene referitoare la imigrație și energie, conform experților.
În context, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a menționat că strategia de reacție la războiul din Ucraina și problema păcii sunt percepute diferit în statele membre ale blocului comunitar, inclusiv în cele din Grupul de la Vișegrad.
Cu toate acestea, toți sunt pregătiți să continue cooperarea în domeniile în care interesele coincid, a precizat Peter Szijjarto. Iar premierul slovac a menționat că ,,nu există o soluție militară pentru conflictul din Ucraina”.
La rândul său, premierul polonez Donald Tusk a amintit că atunci când s-a format Grupul de la Vișegrad, a existat o rezistență comună împotriva trupelor rusești în cele patru țări și o solidaritate a celor patru popoare.
Amintim că, Grupul de la Vișegrad este o organizație de cooperare între Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria, formată la 15 februarie 1991. Cooperarea între ele a avut un impact benefic asupra procesului de integrare euro-atlantincă a acestor patru state central-europene.
Precizăm că, exemplul Grupului de la Vișegrad a inspirat, într-un fel, crearea trioului Republica Moldova-Ucraina-Georgia în procesul de integrare europeană. Din cauza războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina acest format acum nu este funcțional.
Precizăm că ultima reuniune a miniștrilor de externe ale Triolului a avut loc la 17 mai 2021 la Kiev, unde a fost semnat memorandumul de înțelegere între cele trei ministere de externe privind cooperarea în domeniul integrării europene.