Social

Procurorul general interimar: Dosarul referitor la frauda bancară rămâne o prioritate și în acest an

Cele mai frecvente infracțiuni documentate de procurori în 2023 sunt cazurile de corupție, trafic de influență, abuz și exces de putere, dar și delapidări ale patrimoniului. Jumătate dintre dosarele în care urmărirea penală a fost finalizată au fost transmise instanței de judecată, iar o parte au fost clasate.

În 2023, procurorii au condus urmărirea penală în aproape 37 de mii de dosare, cu aproximativ 2000 mai puține decât în 2022, potrivit raportului prezentat de procurorul general interimar Ion Munteanu, la Adunarea Generală a Procurorilor.

Aproape jumătate dintre dosarele în care urmărirea penală a fost finalizată sunt deferite justiției, potrivit raportului prezentat astăzi de procurorul-șef interimar al Procuraturii Generale, Ion Munteanu. Pe parcursul anului 2023, din cele 586 de cauze care au avut finalitate, 278 au fost transmise în judecată.

Dosarul referitor la frauda bancară rămâne o prioritate și în acest an, a mai spus procurorul general interimar. El a remarcat, în acest context, că anul trecut au fost sechestrate bunuri în valoare de 80 de milioane de euro, au fost trimise în judecată încă trei cauze penale, inclusiv în care este vizat Vladimir Plahotniuc, iar sechestrele în aceste dosare au însumat peste 1,2 miliarde de lei. Totodată, Ion Munteanu a menționat și despre trimiterea în judecată a dosarelor în privința unui fost prim-ministru, a unor ex-miniștri, a unui fost viceministru și a 8 deputați.

Raportul mai precizează că Bugetul Procuraturii Generale pentru anul trecut a fost de aproximativ 420 de milioane de lei, ceea ce reprezintă cu aproape 6% mai mult față de anul 2022.

Numărul angajaților care activează în Procuratura Generală este de 595 de procurori, dintre care 15 la sută sunt în funcții de conducere, iar 30% au o experiență de până la 10 ani.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult