Corespondență//Adio „burgerilor” vegetali: Franța apără carnea adevărată
Manifestațiile — deseori violente și perturbatoare ale funcționării marilor orașe europene — au început să producă efecte neașteptate. Astfel, pentru a face pe plac fermierilor din zootehnie, guvernul francez tocmai a luat măsura legală de a interzice apelațiuni precum „biftec vegetal”.
Guvernul francez a decis așadar să apere carnea. Cârnații, șuncile, foie gras, burgheri și alte nuggets din legume vor trebui să-și schimbe numele, potrivit unui decret publicat în Jurnalul Oficial de guvernul noului premier francez Gabriel Attal, decret care se aplică producției franceze, deși deocamdată nu și importurilor.
Mulți vor aplauda, mai ales că francezii au o mare tradiție de mâncători de carne și de umor la adresa "cărnii" artificiale sau produsă din substanțe vegetale. Deja în clasicul film de comedie francez «Aripioară sau Picior», Louis de Funès, cel mai mare expert culinar al Franței, descoperea cu oroare că rivalul sau Tricatel, patronul unui lanț de magazine alimentare standardizate și de restaurante fast food, fabrica mâncare de tot felul – dar mai ales copane și piept de pui, bucățile de carne cele mai grafice – din plastic, motorină si alte scârboșenii.
Cam asta e atitudinea multor francezi față de "carnea" artificială sau de origine vegetală, care devine însă foarte populară printre tineri și cei cu preocupări ecologice. Chiar și la nivelul UE s-a lansat apelul că pentru a salva planeta trebuie să mâncăm mai puțină carne, ceea ce a întețit și mai tare mânia crescătorilor de vite europeni, dar mai ales în Franța. Supermagazinele sunt deja pline, la raionul «Bio», de produse precum "steak" vegetal, biftec din soia, de pildă, planta de tristă amintire pentru români.
Deocamdată, interdicția se referă doar la producția franceză, importurile nu vor fi pe moment afectate și este planificată o perioadă de tranziție de un an pentru a se vinde stocurile existente. Deja unii producători francezi denunță o prevedere care va duce o vreme la concurență neloială, creând un tratament inegal între companiile franceze și cele străine, împiedicând astfel concurența și inovarea pe piața alternativelor pe bază de plante. Ecologiștii au regretat de asemenea o măsură „complet decalată de ambițiile climatice”. Sectorul zootehnic reprezintă 12 % din emisiile de gaze cu efect de seră, conform Națiunilor Unite. Federația Națională a Bovinelor, în schimb, a salutat însă un decret „mult așteptat”.
Franța este astfel prima țară europeană care legiferează cu privire la această problemă sensibilă a denumirilor de înlocuitori din plante pentru carne. In octombrie 2020, Parlamentul European a respins un text care avea drept scop interzicerea acestor denumiri.
Prin această interdicție semantică, executivul francez a dat curs unei cereri formulate de multă vreme de sectorul agricol al zootehniei. Se interzic așadar termenii asociați în mod tradițional cu carnea pentru a desemna produse vegetale. Nu mai e voie să se afișeze denumiri precum "escalop" sau "șuncă din legume".
Legea franceză a fost deja notificată Comisiei Europene, la Bruxelles. În așteptarea efectului prin alte țări ale UE, măsura franceză ar trebui să le închidă parțial gura celor care denigrează Europa prin Republica Moldova. Se îndepărtează riscul să vezi vreodată în meniu: «cighir vegetal».
AUTOR: Dan Alexe