Social

Revista presei: pseudo-rezoluția așa-numitului congres de la Tiraspol; Anularea concursului pentru funcția de procuror general

Pseudo-rezoluția așa-numitului congres de la Tiraspol și anularea concursului pentru funcția de procuror general - sunt printre subiectele presei, pe care le trece în revistă Alla Ceapai.

Într-un editorial pe deschide.md, analistul politic Mihai Isac notează că pseudo-rezoluția adoptată la reuniune de la Tiraspol face doar o solicitare vagă către Federația Rusă pentru protecție și este departe de zvonurile anterioare privind o solicitare oficială de anexare a regiunii de către puterea de ocupație, care oricum nu putea fi realizată. Această pseudo-rezoluție poate deveni un simbol pentru incapacitatea regimului de ocupație de a implementa obiectivele sale. Totul depinde de capacitatea autorităților de la Chișinău de a demara procesul de includere a regiunii din est în spațiul constituțional, economic și politic unic al Republicii Moldova. O politică bine coordonată a autorităților de la Chișinău și simpla implementare a legislației naționale și internaționale ar slăbi regimul de ocupație rus din est și ar știrbi imaginea de invincibilitate a reprezentanților acestuia.

Europa Liberă îl citează pe fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, care spune că singurul punct care contează din rezoluția transnistreană este cel în care cere Rusiei „măsuri de protecție”. Dar și așa e vorba de un mesaj mult mai moderat în raport cu cel aprobat de congresul precedent, din 2006 - atunci au cerut recunoașterea Transnistriei ca și stat independent, afirmă Flenchea. El consideră semnificativ și faptul că reuniunea transnistreană a adresat apelul Consiliului Federației și Dumei de Stat, dar nu președintelui rus. Dacă și-ar fi dorit și s-ar fi așteptat cu adevărat la măsuri practice după acest demers, dacă ar fi vrut o schimbare a status quo-ului geopolitic, s-ar fi adresat direct către Vladimir Putin, explică Flenchea.

Într-un comentariu pentru Moldova 1, istoricul și comentatorul politic Anatol Țăranu notează că apelul Tiraspolului ar putea îndemna Federația Rusă să intervină în Republica Moldova, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să conștientizeze pericolul care există. Acest apel poate fi interpretat ca o asmuțare a Federației Ruse de a dezlănțui un război împotriva Republicii Moldova și acest lucru trebuie să pună pe gânduri guvernarea de la Chișinău, care în momentul când a devenit clar că în Transnistria va fi convocat acest congres, a spus, prin vocea mai multor reprezentanți, că nu există niciun pericol. Iată că pericolul există. Separatismul transnistrean continuă să fie un pericol major pentru existența statului Republica Moldova, avertizează Țăranu.

Jurnal.md relatează citând experți și politicieni că așa-numitul congres de la Tiraspol a fost un concert pe placul Moscovei menit să discrediteze Republica Moldova și actuala guvernare de la Chișinău. Deputatul PAS, Andrian Cheptonar, sugerează că după ce administrația de facto de la Tiraspol s-a trezit cu un deficit la pretinsul buget, urmare a aplicării taxelor vamale, a venit, la comanda Moscovei, singurul finanțator al regiunii, cu acest pretins congres și rezoluție, care pare a fi, la părerea deputatului, mult mai slabă decât ceruse Kremlinul. Nu am văzut un caracter agresiv cum ne-am obișnuit timp de 30 de ani, precizează deputatul. Fostul deputat Iurie Reniță observă că cererea Tiraspolului adresată Kremlinului să-i protejeze pe cei 220 de mii de cetățeni ruși din regiune este o minciună, întrucât în regiunea transnistreană peste 90 la sută din locuitori au cetățenia Republicii Moldova.

TVR Moldova îl citează pe politologul Victor Juc, care admite că la Tiraspol a fost dezbătut și scenariul privind anexarea la Rusia, dar că, în ultima instanță, a triumfat gruparea care consideră că nu e cazul să tensioneze situația la maximum, că e mai bine să se păstreze liniștea și stabilitatea relativă în raioanele de est, decât să se creeze un nou focar de război, de o mai mare intensitate. Totuși, ce nu s-a produs azi, poate să se producă mâine, atenționează politologul. Iar fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, crede că Tiraspolul a înțeles foarte bine că, dacă ar fi făcut un pas mai în față, consecințele ar fi fost foarte grave, în primul rând, pentru Transnistria, care și așa se află pe malul prăpastiei, pentru că dacă întreprinde acțiuni împotriva guvernului de la Chișinău, Ucraina se va implica și nu va permite ca să se formeze o grupare militară ostilă în spatele ei. Rezoluția adoptată în unanimitate nu are nicio relevanță. A fost un balon de săpun, care a crăpat, a plesnit, i-a stropit pe câțiva și despre care se va uita în timp de trei sau patru zile.

Într-un comentariu pentru Radio Chișinău, avocatul asociației Promo-LEX, Vadim Vieru, afirmă că rezoluția adoptată de către așa zișii deputați de la Tiraspol face parte dintr-un război informațional coordonat de Federația Rusă. Este o acțiune dedicată mai curând populației din regiunea transnistreană și o încercare de a pune presiuni pe Guvernul de la Chișinău. Astfel de cerințe au fost formulate și anterior, de o manieră mult mai specifică, cerându-se inclusiv ca să acceptarea regiunii în componența Federației Ruse, amintește avocatul. Potrivit lui, astfel de acțiuni trebuie să fie tratate cu calm.

Agerpres.ro informează că Statele Unite au declarat, miercuri, că susțin suveranitatea Republicii Moldova în reacție la autoritățile din Transnistria care au cerut Rusiei măsuri de protecție, pe fondul tensiunilor exacerbate de conflictul din țara vecină Ucraina. „Statele Unite susțin cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, după ce și Guvernul Republicii Moldova a respins declarațiile propagandistice ale Tiraspolului, comentând rezoluția adoptată de congresul așa-zișilor deputați de toate nivelurile din regiunea transnistreană.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Octavian Iachimovschi, procurorul care a câștigat concursul pentru funcția de procuror general, anulat, miercuri, de către Consiliul Superior al Procurorilor, susține că nu a decis dacă va contesta hotărârea. Ar fi dezamăgitor pentru întreg corpul de procurori și desigur pentru societate dacă CSP a constatat că evaluarea dată de unii membri CSP a fost viciată mai ales în condițiile în care există posibilitatea ca ei să fi fost verificați în cadrul procedurilor de pre-vetting și considerați integri. Acest fapt ar putea crea dubii asupra eficienței acestor proceduri, afirmă Iachimovschi. CSP a revocat hotărârea privind rezultatele probei interviului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, anulând astfel concursul. S-a depistat o discrepanță majoră, care nu a avut acoperire din perspectiva argumentării de ce a fost depunctat unul dintre candidați, a precizat președintele CSP, Dumitru Obadă. Astfel, CSP a decis inițierea ulterioară a unui nou concurs pentru funcția de procuror general, după ce vor fi gândite mecanismele, inclusiv „reglementările care guvernează acest exercițiu extrem de important”.

Într-un comentariu pentru Radio Chișinău, expertul în justiție, Ilie Chirtoacă, afirmă că decizia CSP-ului de a anula concursul pentru funcția de procuror generale este una regretabilă și pripită, iar perdanții acestei decizii, pe lângă candidații la funcția de procuror general, sunt cetățenii, întrucât Republica Moldova s-a angajat în fața Comisiei Europene că până la finele lunii martie să realizeze restanțele din cele nouă condiționalități pentru a iniția procesul de negocieri de aderare cu UE. Iar una din acele restanțe se referea tocmai la alegerea unui procuror general. Acum nu mai este realist ca această condiții să mai fie îndeplinită în termen, constată expertul.

Anticoruptie.md informează că Procuratura Anticorupție și-a exprimat îngrijorarea față de modalitatea de desfășurare a concursului pentru funcția de procuror general și rezultatele acestuia, inclusiv față de conduita unui membru al CSP, cât și a unui candidat în timpul audierilor publice, și va solicita convocarea Adunării Generale a Procurorilor cu prezența fizică. În opinia Procuraturii Anticorupție, Adunarea Generală a Procurorilor convocată în format online pentru ziua de 29 februarie 2024 nu va oferi o posibilitate reală pentru expunerea opinii individuale și instituționale, precum și punerea la vot a anumitor chestiuni aferente consecințelor ce pot urma în rezultatul comportamentului expus. Tot corpul de procurori din țară trebuie să dezbată, să își expună și să decidă asupra modului în care s-a desfășurat acest concurs și măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a evita pe viitor astfel de situații, susține Procuratura.

Într-un interviu pentru digi.24.ro, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, declară că Republica Moldova rămâne o țintă a Federației Ruse, iar războiul hibrid se va intensifica în contextul alegerilor prezidențiale și a referendumului privind integrare europeană, din toamna acestui an. Vedem deja de ceva vreme încercări de a stabiliza situația, de a promova narative care sunt împotriva interesului național și al cetățenilor Republicii Moldova, spune Popșoi. El subliniază însă că instituțiile statului devin mai reziliente, sunt pregătite să acționeze în consecință și că Republica Moldova este într-o poziție mai bună, decât era acum doi ani. Ministrul mai afirmă că relațiile dintre Republica Moldova și Rusia că se află la cel mai jos nivel din istorie.

Într-un podcast la Europa Liberă, șeful Inspectoratului General al Poliție, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că instituția deține informații legate de intenții care nu urmăresc un scop nobil pentru Republica Moldova înainte de alegerile prezidențiale de la toamnă și posibilul referendum despre aderarea la UE. El a precizat că poliția vede deja anumite intenții și este conștientă de provocările care ar putea avea loc în Republica Moldova în 2024, dar nu a vorbit de vreun plan concret de destabilizare. El a dat asigurări că poliția, în comun cu celelalte instituții ale statului, are toată capacitatea de a face față provocărilor și intențiilor de destabilizare și dezordine. Vorbind despre Ilan Șor, condamnat la închisoare în Republica Moldova în dosarul frauda bancară și sancționat internațional pentru încercările de destabilizare a țării, Cernuțeanu a precizat că acesta călătorește des din Israel la Moscova, unde s-ar fi aflat chiar duminică, iar autoritățile moldovene îi monitorizează deplasările prin intermediul Interpol.

TV8 îl citează pe șeful de Cabinet al președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, cu precizarea că Alexandr Stoianoglo nu ar putea reveni în funcția de procuror general, după ce a fost achitat în dosarul pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Baluțel subliniază că decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a lui Stoianoglo are la bază decizia membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general din mai 2022. Prin urmare, dosarul penal nu are nicio legătură cu evaluarea activității de către CSP și, respectiv, cu demiterea din funcție. Procuratura Anticorupție a anunțat că va ataca la Curtea de Apel Chișinău decizia prin care Alexandr Stoianoglo a fost achitat în dosarul pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Instituția a mai spus că unul din cei trei judecători a formulat o opinie separată.

Ipn.md informează că transportatorii au decis să renunțe la protest, după ce au recepționat un mesaj de la conducerea Parlamentului prin care au fost îndemnați să vină cu propuneri de modificare a Codului transporturilor rutiere. Potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), din mesajul legislativului reiese că propunerile transportatorilor vor fi analizate pe platforma Parlamentului, după care vor fi anunțați pașii următori. Siguranța rutieră, protecția mediului, implementarea principiului accesului liber și universal la serviciile de transport public, neadmiterea excesului și a deficitului de curse etc. trebuie să fie puse la baza noilor reglementări ce urmează a fi adoptate de Parlament, menționează asociația patronală. Pe de altă parte, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul Radu Marian a spus că a discutat astăzi cu președintele Parlamentului Igor Grosu și împreună reconfirmă suportul deplin pentru reformele din domeniul transportului rutier adoptate anul trecut. În opinia sa, măsurile adoptate vor face transportul public mai accesibil și mai sigur pentru cetățeni.

TV Nord relatează că locuitorii Republicii Moldova cheltuiesc cu peste 50% mai multă energie pentru a încălzi un metru pătrat de spațiu locativ comparativ cu cei din țările Uniunii Europene. Specialiștii spun că acest lucru se întâmplă din cauza ineficienței energetice a fondului locativ. În Bălți, bunăoară, peste 90 la sută dintre blocuri nu au pereții izolați termic, iar ușile de la intrarea în bloc, geamurile din locurile de uz comun și etajele tehnice sunt locurile prin care se produc cele mai mari scurgeri de căldură. Chiar dacă ți-ai izolat pereții apartamentului, acest lucru nu îți garantează că vei scăpa de scurgerile de energie termică, spune specialiștii. Potrivit legislației, izolarea termică din exterior a unui singur apartament este interzisă. O autorizație pentru astfel de lucrări se emite pentru anveloparea unei coloane de apartamente sau a întregului bloc locativ și doar în cazul în care există un proiect tehnic în acest sens, care stipulează clar ce materiale vor fi utilizate. Specialiștii spun că pentru obținerea eficienței energetice e nevoie de întreprins un complex de măsuri, dar nu înainte de a face o evaluare a pierderilor.

Citește mai mult