Maia Sandu: „Trebuie să spun cetățenilor noștri că suntem în siguranță. Ucraina rezistă”
Regiunea transnistreană nu se poate alipi Federației Ruse pentru că „nu are cum să se întâmple acest lucru” și informațiile lansate în spațiul public nu reprezintă nimic altceva decât o sperietoare a Moscovei. „Kremlinul ne vrea speriați, ne vor fără caracter, ne vor conduși de oameni corupți”, declară Maia Sandu, revenită de la summitul regional Ucraina – Europa de Sud-Est, care s-a desfășurat recent la Tirana (Albania).
Șefa statului susține că aceste acțiuni fac parte din planul Rusiei de destabilizare a situației din Republica Moldova, în încercarea de a manipula cetățenii într-un an electoral.
„Ce s-a întâmplat aici? Regimul de la Tiraspol a cerut niște bani, am văzut că s-a adresat și Moscovei, s-a adresat altor entități, organizații internaționale, dar între timp, propaganda rusă și-a făcut efectul și a răspândit această sperietoare. Asta face Kremlinul și va face de acum încolo că avem un an electoral, să sperie moldovenii, să sperie cetățenii noștri. Kremlinul ne vrea speriați, ne vrea fără caracter, ne vor conduși de oameni corupți ca să poată să își promoveze interesele, cumpărând politicieni așa cum au făcut-o mulți ani, or noi nu putem să le permitem să facă acest lucru. Noi trebuie să ținem la pacea noastră și pacea noastră depinde de unitatea noastră și de capacitatea noastră să nu ne lăsăm mințiți, speriați”, a declarat președinta Maia Sandu la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.
Evenimentele desfășurate recent la Tiraspol și rezonanța acestora în spațiul public Maia Sandu le-a discutat la Tirana cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Șefa statului dă asigurări că „suntem în siguranță”. „Ucraina este scutul nostru”.
„Am discutat și despre această panică, care s-a produs în jurul problemei transnistrene și vreau să le spun cetățenilor noștri că suntem cu toții în siguranță, Ucraina este scutul nostru și chiar dacă Ucraina nu are parte acum de toate aceste ajutoare, aceste ajutoare vor veni, Ucraina va reveni în lumea liberă, a țărilor care își doresc ca hotarele lor să fie respectate” a declarat președinta.
Solicitată să comenteze un eventual „demers” al Tiraspolului de alipire la Rusia, Maia Sandu a opinat că acest lucru nu este posibil.
„Nu are cum să se întâmple acest lucru pentru că există scutul ucrainean și nu este acest risc. Sigur că ei pot să mai încerce să destabilizeze lucrurile acolo, dar nu există pericole majore. Pericolul cel mare este ca să manipuleze cetățenii din Republica Moldova, să distorsioneze votul și să își aducă slugile în funcție de răspundere”.
„Federația Rusă nu poate face astăzi mare lucru în regiunea transnistreană, chiar dacă ar vrea. Ca să facă ceva în regiunea transnistreană, Federația Rusă trebuie să schimbe guvernarea la Chișinău și asta încearcă să facă - să influențeze alegerile, să manipuleze, să trimită bani, ca de obicei, să se cumpere alegătorii - lucruri pe care noi deja le-am văzut. Evident că lucrurile care vor să le facă nu sunt în interesul cetățenilor Republicii Moldova”.
Președinta reiterează apelul la unitate către cetățenii Republicii Moldova, menționând că Rusia va continua să manifeste „atitudinea neprietenoasă”.
„Ei, din păcate, o să continue această atitudine neprietenoasă în raport cu Republica Moldova și în raport cu cetățenii săi, dar nu ei trebuie să ne determine soarta, noi aici trebuie să demonstrăm unitate așa cum am făcut până acum. Am fost solidari și nu ne-am lăsat prinși în aceste jocuri pe care Federația Rusă a încercat să le facă și anul trecut, anul acesta va încerca tot felul de metode ca să ne sperie, ca să ne dezbine, ca să ne țină vulnerabili”.
Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova nu se poate lăsa influențată de Federația Rusă și că trebuie să își urmeze calea sa de integrare europeană - „calea păcii”.
„Noi am pierdut prea mult timp și nu mai vrem să fim vulnerabili, să mai fim o frunză în vânt așa cum ne vrea Federația Rusă. Noi trebuie să mergem pe calea noastră. Calea noastră este cale păcii și a bunăstării și noi trebuie să construim și să credem în acest viitor indiferent de ce vrea Kremlinul”.
Referindu-se la relațiile Republicii Moldova cu Federația Rusă, președinta a spus că Chișinăul își dorește relații bune cu Moscova într-un viitor apropiat.
„Ne dorim să vedem o Rusie pașnică și democratică într-un viitor apropiat și să avem relații bune. Acum ne rupem de Rusia agresivă și este alegerea lor, bineînțeles”.
Pe 28 februarie, Maia Sandu a participat la summitul regional Ucraina – Europa de Sud-Est, desfășurat la Tirana , unde s-a pus în discuție cooperarea regională, sprijinirea eforturilor de aderare la Uniunea Europeană pentru țările candidate, inclusiv pentru Republica Moldova precum și susținerea continuă a Ucrainei pentru restabilirea păcii durabile pe continentul european.
În aceeași zi, autoproclamatul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a convocat un „congres” al deputaților din regiune care a cerut Dumei de Stat a Rusiei să apere regiunea transnistreană, de „presiuni tot mai mari din partea Republicii Moldova”.
Autoritățile de la Chișinău au calificat drept propagandistice declarațiile lansate de Tiraspol. Vicepremierul Oleg Serebrian a notat că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii.
Anterior, în spațiul public au apărut declarații precum că la Congres, regiunea transnistreană ar putea solicita anexarea la Federația Rusă, declarații negate de vicepreședinta așa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol, Galina Antiufeeva.
Experții în securitate susțin că autoritățile din stânga Nistrului nu-și doresc o schimbare a statutului actual, dar conștientizează riscurile războiului și a confruntărilor Federației Ruse cu Ucraina și cu Occidentul.