Externe

Aleksei Navalnîi va fi înmormântat azi, la Moscova. Măsurile luate de autoritățile ruse

Înmormântarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, care a decedat pe 16 februarie, într-o închisoare din nordul Rusiei, are loc vineri, 1 martie, la Moscova. Poliția rusă a început încă de miercuri să patruleze în zona cimitirului unde va fi îngropat, în vreme ce soția lui Navalnîi a spus că nu este sigură dacă ceremonia „va fi pașnică” sau dacă se va sfârși cu arestări, scrie Libertatea.ro cu referire la Reuters.

Slujba de înmormântare a lui Navalnîi va avea loc la ora 14.00, ora Moscovei (13.00, ora R.Moldova), la Biserica Icoanei Maicii Domnului din districtul Mariino, unde a locuit Navalnîi. După aceasta, trupul neînsuflețit al lui Navalnîi va fi dus la Cimitirul Borisovski, la circa 2,5 km de cealaltă parte a râului Moskva, a transmis echipa opozantului rus.

Poliția a început să patruleze încă de miercuri în zona de lângă Cimitirul Borisovski, situat în apropierea unui drum aglomerat, a remarcat un reporter Reuters de la fața locului. De asemenea, au fost pregătite și garduri metalice la intrare, iar de-a lungul perimetrului, „pe fiecare stâlp de iluminat sunt instalate camere de supraveghere externe”.

„Înmormântarea va avea loc vineri și nu sunt încă sigură dacă va fi pașnică sau dacă poliția îi va aresta pe cei care au venit să-și ia rămas bun de la soțul meu”, a spus Iulia Navalnaia într-un discurs la Parlamentul European de la Strasbourg.

Aleksei Navalnîi a murit, pe 16 februarie, la 47 de ani într-o colonie penitenciară din Siberia, în zona arctică. Era închis din 2021 și ispășea mai multe pedepse pe care le-a catalogat ca fiind acte de răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin.

Citește mai mult