Politic

Republica Moldova nu dispune de resursele necesare pentru a riposta unui nou conflict militar, susțin experții

În prezent Republica Moldova nu dispune de resursele necesare pentru a riposta unui nou conflict militar, iar țara noastră este în siguranță doar datorită rezistenței Ucrainei în războiul cu Rusia, susțin experții. Aceștia au subliniat la Radio Moldova că țara noastră are nevoie de investiții semnificative în domeniul de apărare, sau să adere la Organizația Atlanticului de Nord.

În ultimele 3 decenii, Republica Moldova așa și nu a reușit să-și modernizeze capacitățile de apărare pentru a riposta unei eventuale agresiuni militare, a precizat la postul nostru de radio, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi. Acesta a mai afirmat că neutralitatea nu poate garanta securitatea țării în fața unui atac din partea Federației Ruse, iar astăzi suntem protejați datorită rezistenței pe front a Ucrainei.

„Noi în fața cui putem riposta? Din punct de vedere demografic, două milioane de oameni, dintre care 700 de mii sunt pensionari. Noi, cu finanțarea armatei de 0,36 din PIB, trebuie să fim realiști. Neutralitatea noastră nu ne apără, astăzi, pe noi ne apără Ucraina. Te apucă groaza cât costă o baterie „Patriot”. Deci, noi vorbim că a căzut o dronă Shahed. Dar tu ce o vei doborî cu rachetă Patriot care costă de la 1 milion până la 3 milioane de dolari?”, se întreabă Oazu Nantoi.

Fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuța, a menționat că în ultimii 30 de ani, sistemul de apărare al Republicii Moldova a fost neglijat, iar pentru a consolida domeniul apărării, țara noastră trebuie să investească anual 2% din PIB.

„Actuala guvernare face maximul posibil de a contribui la sporirea capacităților noastre de apărare. Dar 30 de ani, practic, nu s-a făcut nimic, nu s-a investit nimic. Astăzi, armata noastră solicită 2 procente din PIB pentru o armată destul de puternică, capabilă. Noi nu putem să le dăm: ori luăm de la agricultori, de la economie etc. Armata ca să fie construită cât de cât așa cum trebuie, noi trebuie să-i dăm pe an 8 miliarde de lei”, a spus Marinuța.

Precizăm că pentru anul 2024, Guvernul a alocat aproximativ 2 miliarde de lei pentru sectorul de apărare, cu 262 de milioane de lei mai mult față de anul 2023. Însă, cheltuielile alocate pentru acest domeniu, nu au atins procentul dorit de Ministerul Apărării, de cel puțin 1% din Produsul Intern Brut.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult