Doctorul familiei//Studiu: Fierberea apei timp de cinci minute elimină 90% din microplastice
Particulele de microplastic au devenit în ultimii ani un subiect de îngrijorare pentru comunitatea științifică din lumea întreagă. Conform unelor surse microplasticul contaminează apele care ulterior sunt utilizate de oameni, iar ajungând în organism acestea pot cauza diverse afecțiuni.

Particulele de microplastic sunt bucăți minuscule de plastic care măsoară mai puțin de 5 milimetri în lungime, punctează Administrația Naționale pentru Oceane și Atmosfere (NOAA).
Acestea apar în rezultatul degradării plasticului industrial sau de consum casnic.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, studiile asupra modului în care microplasticele influențează sănătatea umană sunt încă puține și neconcludente. Până acum, se crede că unele materiale plastice sunt inofensive, în timp ce altele, cum ar fi polistirenul, s-a dovedit că afectează celulele umane, provoacă inflamație intestinală și reduc fertilitatea.
Conform unui nou studiu publicat pe livescience.com, fierberea apei timp de 5 min elimină circa 90% din cantitatea totală de microplastic.
Savanții au adăugat în apa purificată particule de plastic, iar ulterior au fiert-o. Drept rezultat au ajuns la concluzia că apa fiartă ar fi mai potrivită în consumul zilnic, dacă aceasta conține microplastic.
Autorii studiului menționează că pentru a ne debarasa de calcificările din apa fiartă putem utiliza filtre de hârtie precum cele folosite la pregătirea cafelei.
Mai multe cercetări urmează să fie efectuate, iar noi așteptăm cu nerăbdare rezultatele științifice fondate.
AUTOR: Pavel Cepraga