Social

Studiu: 64% dintre moldoveni sunt supraponderali, iar 22% suferă de obezitate

Aproximativ 64 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova sunt supraponderali, iar peste 22 de % suferă de obezitate, cel mai mult fiind afectați bărbații, relevă datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. De asemenea, rata adolescenților ponderali a crescut în ultimii ani cu patru procente. Specialiștii menționează că lipsa activităților fizice și consumul sporit de zahăr generează o creștere a greutății corporale, care influențează și apariția diferitor boli.

Șase din zece adulți din Republica Moldova sunt supraponderali, iar un sfert din populație suferă de obezitate, relevă datele oficiale. Specialiștii spun că un consum sporit de zahăr, precum și lipsa activităților fizice generează o creștere a greutății corporale, care influențează și apariția bolilor netransmisibile. Printre măsurile de prevenire și combatere a obezității sunt alimentația sănătoasă, renunțarea la dietele drastice și la conținutul exagerat de zahăr și sare, a subliniat șefa direcției de profil de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Maria-Victoria Racu. Într-un interviu pentru Radio Moldova, specialista a precizat că prevenirea obezității trebuie să aibă loc încă de la vârsta de concepere a copilului și este important ca în perioada sarcinii femeia să nu depășească adaosul în greutate de 12 kilograme.

„Ca obiectiv național avem atingerea birocrată de creștere a obezității până în 2030, seria de reducere a consumului de sare, zahăr și grăsimi, care includ axarea băuturilor cu o cantitate mare de zahăr. La nivel individual este vorba de disciplină, abordarea unei diete hipocalorice dar care să ne asigure toți nutrienții necesari, să nu renunțe la introducerea fructelor și legumelor în alimentația copiilor”, a menționat Maria-Victoria Racu.

În capitală a fost dat startul unei campanii de informare și sensibilizare pentru a diminua cauzele ce duc la bolile netransmisibile, a declarat șeful adjunct al Direcției municipale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan. Potrivit acestuia, printre măsuri se numără organizarea activităților în aer liber cu scopul de a promova un mod sănătos de viață.

„Urmează mai multe măsuri, minim câte șase, în fiecare sector din municipiului Chișinău. În urma evenimentului de ieri a fost o solicitare din partea cetățenilor pentru ca acea măsură cu privire la exerciții de sport în aer liber să fie cumva preluate și perpetuate. Vom discuta posibilitatea să avem o activitate în masă cu mișcare și de promovare a modului sănătos de viață”, a afirmat Vladimir Bolocan.

Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut obezitatea drept o boală cronică ce necesită management pe termen lung și reprezintă o problemă gravă de sănătate publică. Conform OMS, la nivel mondial, peste 1 miliard de persoane suferă de obezitate. Potrivit estimărilor, către anul 2035, un copil din patru și circa 1,9 miliarde de adulți din întreaga lume vor suferi de obezitate, iar impactul economic global estimat al excesului de greutate și al obezității va ajunge până la 4,32 de trilioane de dolari.

Precizăm că, astăzi, este marcată Ziua mondială de combatere a obezității. Evenimentul din acest an pune accent pe susținerea conversațiilor pe subiectul obezității și sănătății, inclusiv cu tinerii.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult