Economic

Peste 50 la sută din necesarul de lapte este de import. Autoritățile se concentrează pe sprijinirea sectorului zootehnic pentru a crește producția

Sectorul zootehnic din Republica Moldova asigură doar jumătate din necesarul de lapte, iar restul este importat din alte țări, a declarat la Radio Moldova secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Scripnic. Oficialul a precizat că pentru a asigura securitatea alimentară se pune un accent deosebit pe subvenționarea mai multor componente, care ar îmbunătăți calitatea și în special cantitatea de produse lactate. Unii fermieri spun că sprijinul oferit de autorități îi ajută să își dezvolte afacerile.

Politicile pe care le întreprinde Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt orientate spre eficiența sectorului zootehnic, preponderent a fermelor de creștere și exploatare a bovinelor pentru lapte și carne, a precizat secretarul de stat de la Ministerul de resort, Iurie Scripnic. Potrivit acestuia, țara noastră se resimte o insuficiență acută de lapte, care este importat din alte țări. Totodată, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat despre lansarea celui de-al doilea apel pentru depunerea cererilor privind plățile directe în sectorul zootehnic, pentru producția de lapte de vacă, ceea ce, potrivit autorităților din domeniu, va spori cantitatea de materie primă.

„Noi anual consumăm și procesăm în jur de 500 de mii de tone, dintre care producem în jur de 240 de mii, 50-60 la sută din lapte noi îl importăm. În prima jumătate a anului 2023, în urma depunerii dosarelor, s-a subvenționat pentru kilogramul de lapte în jur de 23 de mii de tone, ne așteptăm și în a doua jumătate. Avem aceeași cantitate, per total vorbim în anul 2023 de o producere de 43-44 mii tone”.

Subvenționarea per kilogram de lapte este un ajutor real pentru fermierii din țara noastră, a declarat pentru Radio Moldova reprezentanta Asociației Fermierilor Producători de Lapte din Republica Moldova, Ludmila Catlabuga.

„În cazul plăților directe, per kilogramul de lapte, anul trecut, real, a fost un ajutor foarte simțitor și substanțial în activitatea fermierilor”.

În prezent, în fermele specializate din țara noastră se întrețin 14 mii de vaci mulgătoare. Anterior, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a menționat că obiectivul este ca până în 2025 să se ajungă la 20 de mii de vaci de înaltă productivitate, care să producă în medie câte 8-9 mii de litri de lapte anual.

Amintim că, luni, a fost lansat cel de-al doilea apel pentru depunerea cererilor privind plățile directe în sectorul zootehnic. Astfel, producătorii de lactate pot accesa plăți directe în valoare de 3 lei per kilogramul de lapte, pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2023. Totodată, în a doua jumătate a anului curent urmează să fie oferite subvenții pentru laptele de ovine și caprine. Astfel, producătorii de lactate vor primi plăți directe în valoare de 5 lei pentru fiecare kilogram livrat.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult