Ministerul Sănătății propune compensarea cheltuielilor de transport pentru medicii care fac naveta între localități
Cheltuielile de transport ale medicilor care zilnic se deplasează la locurile de muncă în alte localități vor fi compensate de stat. Ministerul Sănătății a propus un proiect de lege în acest sens, care se află la etapa consultărilor publice. Acesta include și alte prevederi cu scopul de a încuraja cadrele medicale și tinerii specialiști să activeze în continuare în aceste spitale, chiar dacă acestea nu se află în localitatea de domiciliu.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, aproximativ 3000 de medici se deplasează în alte localități pentru a munci în spitale, asumându-și cheltuieli suplimentare de transport sau de combustibil, în cazul în care circulă cu mașina proprie. La Spitalul raional din Strășeni, de exemplu, aproximativ 20 de persoane fac naveta de la Trușeni, Chișinău sau Călărași pentru a suplini locurile vacante. Acestea plătesc din buzunarul propriu costul drumului, a menționat vicedirectorul instituției medicale, Anastasia Mămăligă.
„Doi medici din domeniul chirurgiei, boli infecțioase, ginecologie. Avem de la Chișinău, Trușeni, din Călărași avem un medic în secția de internare. Costul transportului este asigurat de către specialiști din cont propriu, nu avem alte resurse financiare. Sigur că ar fi un beneficiu dacă ar fi alocate resurse pentru că ar fi mai motivați tinerii specialiști să se deplaseze și să activeze în cadrul instituțiilor din raioane”.
Pentru medicii pediatri, ecografiști care se deplasează zilnic la Anen.ii Noi, Strășeni, Orhei cheltuielile lunare ajung până la 4000 de lei și reprezintă pierderi mari în bugetul personal, susțin reprezentanții Ministerului Sănătății. Potrivit șefului de direcție Valentin Mustea, pentru sistemul de sănătate este important ca acești medici să fie motivați să continue activitatea în asemenea localități.
„De exemplu, locuiesc în centrul raional, dar activează ca medic de familie într-o localitate din raionul respectiv și se deplasează zilnic spre serviciu. Este foarte important ca aceste cadre medicale să activeze în instituțiile unde au fost repartizați. Respectiv venim cu propunerea de acoperire a cheltuielilor pentru serviciile de transport”.
Pentru compensarea cheltuielilor de transport a medicilor care fac naveta zilnică între localități, din bugetul de stat în 2024 vor fi alocate peste 12 milioane 300 de mii de lei.
Potrivit aceluiași document, Ministerul Sănătății ar urma să compenseze și cheltuielile tinerilor specialiști, pentru închirierea spațiului locativ, consumul de energie termică și electrică pe parcursul a 5 ani, și nu 3 ani, cum a fost anterior.