Diaspora

Teatrul Național „Mihai Eminescu” a adus Marțișorul în Portugalia

De un Mărțișor Teatral au avut parte moldovenii din Portugalia în acest început de primăvară, prin intermediul Teatrului Național "Mihai Eminescu" din Chișinău. Pe data de 6 martie 2024 s-a dat startul turneului european „Mărțișor în toată lumea” - inițiativă care aparține autorităților publice Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul de Externe al Republicii Moldova, dar și a Biroului Relații cu Diaspora.

Nadia Oliveira
Sursa: Nadia Oliveira

„STEAUA FĂRĂ NUME” - una din cele mai frumoase povești de dragoste din dramaturgia română, de Mihail Sebastian, în regia lui Alexandru Cozub, este spectacolul care a adus bucuria Mărțișorului peste hotare.

În Portugalia, evenimentul s-a desfășurat în incinta Teatrului Experimental Cascais și a fost posibil datorită Ambasadei Republicii Moldova la Lisabona, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Excelența Sa, Alexei Cracan.

Comedia romantică s-a jucat cu sala plină, adunând în jur de 300 de conaționali din diferite zone ale Portugaliei, care au avut minunata ocazie de a se vedea cu actori de mare valoare ai Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Prezenți la eveniment au fost și funcționari portughezi din domeniul culturii, consilieri locali, dar și membri ai corpului diplomatic străin acreditat în Portugalia.

Nadia Oliveira
Sursa: Nadia Oliveira

Spectacolul a avut o durată de 2 ore 15 min, s-a jucat în limba română cu titre în limba engleză și a fost ca un adevărat balsam pe suflet pentru moldovenii din diaspora, care au reușit astfel să-și mai potolească din dorul de casa părintească și de graiul românesc.

Spectatorii, s-au lăsat captivați de farmecul acestei povești iar, în încheiere, au răsunat ropote de aplauze.

Mulțumiri pentru contribuție la eveniment se aduc dlui Oleg Boghenco de la Centrul Cultural Moldav din Cascais, care a avut grijă ca actorii să se simtă confortabil în această călătorie, Jurnalul unei Emigrante, dar și Dlui Raul Ribeiro de la Teatrul Experimental Cascais.

Spectacolul urmează a fi jucat și în Spania, Germania, Italia, Belgia, Franța, Irlanda și Marea Britanie, până pe 12 aprilie.

Olesea Tanașciuc Lisabona, Portugalia

Nadia Oliveira
Sursa: Nadia Oliveira
Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult