Social

Expert: Crește numărul tinerilor care vor să plece peste hotare, dar scade fenomenul migrației în R. Moldova

Moldovenii continuă să-și vadă viitorul peste hotare, totuși, fenomenul migrației scade din intensitate în ultimii ani, a menționat expertul economic Veaceslav Ioniță, făcând referire la datele unui sondaj de opinie realizat în februarie. În același timp, Veaceslav Ioniță a menționat că un lucru îngrijorător pentru țara noastră este intenția a tinerilor de a pleca peste hotare, care a crescut în ultimii ani.

„16,4 % din oameni spun că intenționează să plece în următoarele șase luni, lucru care ne duce la concluzia că migrația va rămâne, mai mult sau mai puțin la fel. Din cei de la 18-19 ani câți vor să plece peste hotare? Noi am observat în 2017 că 28 la sută spuneau că vor acest lucru, dar acum avem o creștere bruscă a numărului tinerilor care spun că vor să plece peste hotare, lucru care trebuie să îngrijoreze. Nu trebuie să ne bucure că numărul celor care vor să plece peste hotare a scăzut, trebuie să ne întristeze numărul tinerilor care vor să plece peste hotare este foarte mare”.

Totodată, analistul a menționat că așteptările salariale ale moldovenilor sunt aproape de lefile care se plătesc în Republica Moldova.

Întrebați care, în opinia lor, ar trebui să fie salariul unui angajat din Republica Moldova, ca să nu fie nevoit să plece peste hotare, cei mai mulți respondenți au răspuns că suma trebuie să fie cuprinsă între 10 și 20 de mii de lei. 17% dintre cetățenii care au participat la sondaj consideră că leafa ar trebui să fie între 20 și 25 de mii.

Veaceslav Ioniță a menționat că dacă salariul ar fi de 17 500 de lei, oamenii nu ar mai pleca peste hotare. Potrivit lui, dacă în 2017 moldovenii își doreau un salariu de 10 mii de lei pentru a nu pleca peste hotare, în 2024 salariul așteptat este de 17 mii.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult