Externe

Orban s-a întâlnit cu Trump în SUA și l-a îndemnat să revină la Casa Albă pentru a „aduce pacea”. Reacția lui Joe Biden

Premierul maghiar Viktor Orban s-a întâlnit, în SUA, cu fostul președinte american Donald Trump. Cei doi s-au întâlnit la reședința oficială a lui Trump din Mar-a-Lago, Florida, și au discutat „o gamă largă de probleme care afectează Ungaria și Statele Unite, inclusiv importanța primordială a granițelor puternice și sigure pentru a proteja suveranitatea fiecărei națiuni”, potrivit unei declarații făcute de Trump.

În urma întâlnirii, Orban l-a îndemnat pe Trump să revină la Casa Albă, menționând că întoarcerea lui la șefia SUA ar putea aduce pacea în Ucraina, care luptă împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei de peste doi ani.

„A fost o plăcere să-l vizitez astăzi pe președintele Donald Trump. Avem nevoie de lideri din lume care să fie respectați și care să poată aduce pacea. El este unul dintre ei!”, se arată în postarea lui Orban.

Premierul ungar a mai subliniat că sub președinția lui Trump a existat pace în Orientul Mijlociu și Ucraina, adăugând că nu ar fi un război în Ucraina dacă Trump ar fi fost reales în 2020.

Precizăm că Trump a criticat în repetate rânduri ajutorul SUA pentru Ucraina, o poziție în concordanță cu opiniile sale de politică externă „America întâi”. El a susținut că va putea negocia pacea în Ucraina în termen de 24 de ore , deși nu a detaliat pașii concreți pentru a realiza acest lucru.

Dominația lui Trump asupra partidului republican a contribuit la continuarea blocajului din Congres cu privire la ajutorul acordat de SUA Ucrainei. Senatul a adoptat un proiect de lege de finanțare în valoare de 60 de miliarde de dolari, ajutor pentru Ucraina, însă președintele Camerei, Mike Johnson, a refuzat până acum să-l supună la vot.

Președintele american Joe Biden l-a criticat pe rivalul electoral Donald Trump pentru că s-a întâlnit cu Viktor Orban, declarând că premierul ungar „căută dictatura”.

„Știți cu cine se întâlnește astăzi, în Mar-a-Lago? Orban din Ungaria, care a declarat categoric ca nu crede ca democrația funcționează și cauta dictatura”, a spus Biden.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început în 2014 cu anexarea ilegală a Crimeei și invazia regiunii Donbas, urmate de un război început pe 24 februarie 2022.

Ungaria și Ucraina au avut o relație controversată care s-a înrăutățit de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei. Orban a menținut legături strânse cu Rusia, respingând frontul unic pe care UE a încercat să-l prezinte în sprijinul Ucrainei.

Ungaria s-a opus în mod repetat aderării Ucrainei la NATO și Uniunea European, blocând sprijinul financiar al UE pentru Ucraina. Orban a spus anterior că Ucraina este un stat financiar „inexistent” și „nu mai este suveran”, datorită „dependenței” sale de sprijinul internațional.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult