Calendarul Zilei // 20 de ani de la atacul terorist de la Madrid
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 11 martie.
1851: Premiera operei Rigoletto, de Giuseppe Verdi, la Teatrul La Fenice, din Veneția, Italia.
1867: Premiera operei Don Carlos de Giuseppe Verdi, la Opera din Paris.
1985: Comitetul Central al PCUS îl alege pe Mihail Gorbaciov în funcția de Secretar General. Alegerea sa marchează începutul destinderii între Est și Vest, deschiderii spre dialog a URSS și a politicii de reforme interne sociale și politice. În circulație au intrat cuvintele „perestroika” și „glasnosti”. Mihail Gorbaciov a fost conducătorul Uniunii Sovietice până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea acesteia. În anul 1990 lui Gorbaciov i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace.
1990: Dictatorul chilian Augusto Pinochet a părăsit funcția deținută în acest stat.
1990: Parlamentul lituanian, proaspăt ales, a proclamat independența acestui stat față de URSS.
1997: Paul McCartney, fost membru al formației Beatles, este înnobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
2003: Curtea Penală Internațională este fondată la Haga. Este o instanță de justiție internațională permanentă, scopul căreia este de a judeca persoane care au comis genocid, crime de război și crime asupra umanității. Curtea este compusă din 18 magistrați. Instanța nu poate judeca cauze retroactive, ci numai cazurile provenite după data de 1 iulie 2002. La Curtea Penală Internațională de la Haga sunt examinate mai multe dosare privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
La 11 martie 2004, o serie de patru explozii asurzitoare a zguduit, la o ora de varf, mai multe gări din capitala spaniolă Madrid și a provocat moartea a 191 de persoane și rănirea a peste 1800 de persoane. Atentatele au fost înfăptuite de teroriști de origine marocană, care au legături cu temuta organizație Al-Qaeda, cu doar patru zile înainte de alegerile legislative. Deflagrațiile din gările madrilene au fost cele mai mari, ca amploare și număr de victime, din istoria atentatelor din Spania. Coșmarul a început de dimineață. Exploziile s-au declanșat la ora 7:30, la gara care se afla chiar în inima Madridului, fiind una dintre cele mai aglomerate. Simultan, alte două gări din Madrid El Pozo și Santa Eugenia au fost lovite de explozii puternice. Puterea deflagrației a zdrobit vagoanele de tren ca și cum ar fi fost cutii de conserve, iar oamenii prinși înăuntru nu au avut nici o șansă. Atentatul a avut loc cu numai 10 zile înainte de alegerile parlamentare din 14 martie. Se presupune că atentatul a fost plănuit încă din 2001, în Pakistan, ca un act de răzbunare față de autoritățile spaniole, care reușiseră să dezmembreze o importantă celulă teroristă în anul 1995. La trei ani de la atentate, în 2007, Spania a deschis un memorial al victimelor atentatelor din 11 martie – un turn de sticlă construit chiar deasupra gării Atocha, vizată de atacuri. Spania marchează astăzi Ziua de Comemorare a comemorare a Victimelor Terorismului, pe care Uniunea Europeană a instituit-o tocmai ca urmare a acestui atentat.
2011: Un cutremur cu magnitudine 9 grade pe scara Richter și cu epicentrul în Oceanul Pacific, a lovit coasta de est a Japoniei. Evenimentul a declanșat al doilea cel mai mare accident nuclear din istorie. Cutremurul a fost urmat de un tsunami cu valuri de până la 40 de metri înălțime, care a lovit coasta japoneză, cauzând distrugeri și pierderi de vieți omenești. Peste 15.000 de persoane au fost declarate moarte sau dispărute, iar alte zeci de mii de persoane au fost rănite. Cutremurul și tsunami-ul au cauzat, de asemenea, daune semnificative centralei nucleare Fukushima Daiichi. În urma seismului a fost declarată stare de urgență nucleară în Japonia. Ca urmare a cutremurului, NASA a calculat că ziua s-a scurtat cu 1,8 microsecunde din cauza rotației accelerate a Pământului. Tot din cauza acestui cutremur, Japonia s-a deplasat cu 2,4 m față de poziția anterioară seismului.
2020: Organizația Mondială a Sănătății declară oficial pandemie de coronavirus.