R. Moldova se confruntă cu amenințări din partea Rusiei în timp ce se îndreaptă spre aderarea la UE, afirmă ministrul de Externe
Republica Moldova se confruntă cu multiple amenințări din partea Rusiei în timp ce se îndreaptă spre aderarea la UE, titrează Associated Press, citând un interviu recent al ministrului de Externe de la Chișinău. Articolul apare la scurt timp după congresul recent de la Tiraspol și dezvăluirile șefului SIS despre cum Kremlinul încearcă să compromită procesul de aderare al Republicii Moldova la UE, obiectiv pe care Chișinăul vrea să-l îndeplinească până în 2030.
De când Rusia a invadat Ucraina în 2022, Republica Moldova s-a confruntat cu o serie de crize, care uneori au stârnit temeri că țara ar fi o piesă importantă pe tabla de șah a Rusiei.
„Acești ultimi doi ani, fără exagerare, au fost de departe cei mai dificili din ultimii 30 de ani”, citează Associated Press interviul oferit de Mihai Popșoi agenției la sfârșitul lunii ianuarie. Ministrul a remarcat că securitatea energetică a țării acum doi ani era slabă. Acum Republica Moldova are alternative în domeniul energetic, iar asta se datorează faptului că a ales direcția corectă - Uniunea Europeană, în ciuda provocărilor.
„Acești ultimi doi ani, fără exagerare, au fost de departe cei mai dificili din ultimii 30 de ani. Când ne uităm la securitatea energetică a Republicii Moldova, acum doi ani era foarte slabă. Acum, țara este destul de independentă sau are alternative și poate alege de unde să cumpere gaz și electricitate. Republica Moldova se îndreaptă în direcția corectă, în ciuda provocărilor enorme”, a declarat Mihai Popșoi.
Agenția readuce aminte și despre declarațiile recente ale șefului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, care indicau planuri „fără precedent" ale Moscovei de a lansa o nouă campanie de destabilizare, în timp ce țara se pregătește pentru un referendum privind aderarea la UE și alegeri prezidențiale.
Ministrul Popșoi declara în interviul oferit sursei că „Rusia va investi multă energie și resurse financiare, va încerca să mituiască alegători și pentru a răsturna guvernul democratic în Republica Moldova, dar asta nu împiedică Chișinăul să coopereze cu partenerii din Alianța Nord-Atlantică și să întărească rezistența forțelor armate”.
„Kremlinul va investi multă energie și resurse financiare, prin intermediul împuterniciților lor. Încearcă să mituiască alegătorii și să-i folosească pe cetățeni. Rușii încearcă să răstoarne un guvern democratic în Republica Moldova. Un număr semnificativ de moldoveni încă trăiesc sub vraja propagandei ruse, care a făcut o sperietoare din NATO. Dar asta nu ne împiedică să cooperăm cu partenerii noștri din Alianța Nord-Atlantică și să construim rezistența forțelor noastre armate”, a conchis ministrul.
Amintim că recent directorul SIS, Alexandru Musteața a precizat că Serviciul de Informație și Securitate deține informații care indică un nivel ridicat al acțiunilor Federației Ruse de a compromite aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Acesta a prezentat mai multe scenarii de imixtiune a Rusei în procesele electorale din 2024 și 2025, printre care tentative de a compromite referendumul privind integrarea europeană, denigrarea instituțiilor care promovează aderarea la blocul comunitar. Datele în posesia cărora a intrat SIS mai invocă posibilitatea reluării acțiunilor de protest de o amploare mai mare, începând cu lunile martie-aprilie, în care vor fi implicați mai mulți actori și organizații finanțate ilegal.
De asemenea, în noiembrie anul trecut, directorul SIS, Alexandru Musteața, a declarat că Rusia a alocat peste un miliard de lei pentru destabilizarea Republicii Moldova. Acesta a subliniat că banii ar fi fost utilizați, inclusiv, de fostul deputat fugar Ilan Șor, pentru finanțarea Partidului Șansă, după ce Partidul Șor a fost declarat neconstituțional. Ilan Șor a negat aceste declarații, chiar dacă în ultimul timp merge tot mai des în vizită la Moscova.