Externe

„Curajul steagului alb” la care îndeamnă Papa de la Roma, scandalizează opinia publică; Conflictul militar dintre Ucraina și Rusia - cap de afiș la ceremonia de decernare a premiilor Oscar

Presa internațională relatează despre consecințele atacurilor cu drone lansate noaptea trecută asupra Ucrainei. Mai multe publicații reflectă impactul pe care l-a avut un mesaj al Papei de la Roma cu privire la încetarea focului între armata ucraineană și cea rusă, conflictul militar dintre Ucraina și Rusia fiind și cap de afiș la ceremonia de decernare a premiilor Oscar. Relatează Lidia Petrenco.

Presa de la Kiev relatează despre noi atacuri nocturne cu drone rusești asupra câtorva regiuni ale Ucrainei. Potrivit unui raport al armatei ucrainene, citat de Ukrainska Pravda, sistemele de apărare antiaeriană au doborât în cursul nopții trecute 10 dintre cele 11 drone rusești lansate asupra regiunii sudice Odessa. Una dintre drone a lovit o zonă rezidențială, avariind câteva clădiri administrative și alte imobile. Alte clădiri au fost puternic avariate în urma atacurilor cu drone asupra regiunii Harkov din nord-estul Ucrainei, transmite Ukrainska Pravda, precizând că nu s-au înregistrat victime în rândul civililor.

Președintele Franței, Emanuel Macron, urmează să viziteze Ucraina în viitorul apropiat pentru a discuta sprijinul militar pe care Kievul ar urma să îl primească de la partenerii europeni, scrie Unian, cu referire la un anunț făcut președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Potrivit publicației, Macron și Zelenski vor analiza viitoarele planuri ale țărilor care s-au angajat să creeze o coaliție pentru a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune.

Pe fondul solidarizării țărilor europene cu Ucraina în fața pericolului agresiunii ruse, Papa de la Roma lansează un nou mesaj care a scandalizat opinia publică internațională, notează publicațiile străine. Papa Francisc a invitat Ucraina să deschidă porțile negocierilor, scrie Corriere della Serra. „Cred că cei care văd situația, cei care se gândesc la oameni, cei care au curajul să ridice steagul alb și să negocieze sunt mai puternici. Și astăzi putem negocia cu ajutorul puterilor internaționale”, a spus pontificul, citat de publicația italiană. Vaticanul a precizat ulterior că „Speră la încetarea ostilităților”, și nu la capitularea Ucrainei, în condițiile în care afirmația Papei a căpătat rezonanță mai ales în Ucraina, notează La stampa. În tradiționalul său mesaj video de seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că este propusă o mediere virtuală între cei care vor să trăiască și cei care vor să distrugă. "Ucraina a avut cândva mulți pereți albi în case și biserici, dar acum ei sunt pârjoliți și zdrobiți de obuzele rusești. Și asta spune foarte elocvent cine trebuie să se oprească pentru ca războiul să se oprească", a replicat Zelenski. Și ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a răspuns sugestiei Papei Francisc ca Ucraina să aibă ceea ce el a numit „curajul steagului alb” și să negocieze încheierea războiului cu Rusia, scrie Ukrainska Pavda. „Steagul nostru este unul galben și albastru și nu vom ridica niciodată alte steaguri”, a spus Kuleba, precizând că cel mai puternic în lupta dintre bine și rău „este cel care stă de partea binelui, mai degrabă decât să încerce să-i pună pe același picior și să-l numească „negocieri”.

CNN publică un articol excusiv, potrivit căruia, la sfârșitul anului 2022, Statele Unite se pregăteau pentru un posibil atac nuclear al Rusiei în Ucraina . Potrivit surselor CNN, Moscova ar fi fost gata să facă un asemenea pas în acea perioadă în care armata rusă pierdea teren în fața contraofensivei ucrainene. Frica administrației de la Washington „nu era doar ipotetică, ci se baza și pe unele informații concrete”, spun sursele CNN. În acea perioadă, Consiliul Național de Securitate al SUA a convocat o serie de ședințe pentru a pune în aplicare planuri de urgență „în cazul unui atac nuclear rusesc. CNN amintește că sfârșitul anului 2022 s-a dovedit a fi o perioadă devastatoare pentru forțele ruse din Ucraina, care cedaseră aproape toată regiunea Harkov și vestul regiunii Herson.

Războiul ruso-ucrainean a fost cap de afiș și la ceremonia de înmânare a premiilor Oscar, desfășurată în această noapte peste Ocean. Assocated Press relatează că filmul „20 de zile în Mariupol” de Mstyslav Chernov, o relatare la persoana întâi a primelor zile ale invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar. Mstyslav Chernov, jurnalist AP, fotograful Evgeniy Maloletka și producătorul Vasilisa Stepanenko au sosit în Mariupol cu o oră înainte ca Rusia să înceapă să bombardeze orașul-port. Două săptămâni mai târziu, ei au fost ultimii jurnaliști care lucrau pentru o instituție internațională din oraș, trimițând mesaje esențiale în lumea exterioară care arătau victime civile de toate vârstele, săparea gropilor comune, bombardarea unei maternități și amploarea devastărilor, remarcă Assocated Press. „Mi-aș fi dorit să nu fi făcut niciodată acest film”. „Aș dori să schimb acest Oscar pe faptul ca Rusia să nu fi invadat niciodată Ucraina și să nu fi atacat orașele noastre.” Dar împreună ne putem asigura că adevărul va câștiga. Glorie Ucrainei!", a spus Chernov în timpul ceremoniei. După cum au prezis criticii, principalul triumf al serii a fost „Oppenheimer”, un film regizat de Christopher Nolan despre inventatorul bombei atomice americane, relatează BBC. În total, filmul a câștigat șapte premii Oscar , fiind nominalizat la 13 categorii. Nolan a primit și un Oscar pentru cel mai bun regizor, care i-a fost înmânat de celebrul Steven Spielberg. Acesta este primul Oscar din cariera lui Nolan, deși în 2018 a fost nominalizat la aceeași categorie pentru filmul Dunkirk.

În contextul tensiunilor cu Rusia, Armenia ia în considerare aplicarea pentru aderarea la Uniunea Europeană, potrivit declarației făcute de ministrul de externe, Ararat Mirzoian, relatează Euractiv. „Multe noi oportunități sunt discutate în mare parte în Armenia în zilele noastre și nu va fi un secret dacă spun că aceasta include apartenența la Uniunea Europeană”, a spus Mirzoian într-un interviu pentru postul de televiziune din Turcia TRT World. Euractiv amintește că de la venirea la putere într-o revoluție din 2018, premierul armean Nikol Pashinian a adâncit legăturile Armeniei cu Europa și Statele Unite. Armenia acuză Rusia pentru că nu a reușit să o apere de vechiul rival Azerbaidjan, care s-a apropiat de Moscova în ultimii ani, precizează publicația.

Presa internațională reflectă pe larg alegerile parlamentare anticipate, care au avut loc duminică în Portugalia, după ce guvernul fostului premier Antonio Costa a demisionat în urma unui scandal de corupție în care a fost implicat cabinetul său. Vinovăția membrilor fostului guvern nu a fost demonstrată, însă cazul a avut un efect electoral negativ pentru socialiști, care au fost învinși în alegeri de Alianța Democrată de centru-dreapta, relatează Euronews. Astfel, cu o diferență mică de voturi, Alianța Democrată de centru-dreapta, condusă de social-democrați a câștigat 79 de locuri în Parlamentul Portugaliei, iar Partidul Socialist de centru-stânga, aflat la putere în ultimii opt ani, a obținut 77 de locuri, din totalul de 230. Viitorul politic al Portugaliei este în balanță, după o creștere fără precedent a sprijinului pentru un partid populist, plasat pe al treilea loc, și care a lăsat cele două partide moderate fără majoritate, remarcă Euronews. Pierderea Socialiștilor a pus capăt celor opt ani de putere ai partidului și a reflectat deplasarea țării spre dreapta, care urmează o tendință mai largă în Europa, titrează The New York Times. Jornal de noticias scrie că liderul socialiștilor a acceptat înfrângerea și a avertizat că partidul va fi în opoziție. Aceeași publicație constată existența unui alt mare câștigător, care susține că a pus capăt bipartizanității în Portugalia și promite că va amenința stabilitatea următorului Guvern- partidul de extremă dreapta Chega (Destul) , care a trecut de la 12 până la 46 de deputați în parlamentul portughez. Dar, un vot cap la cap între Alianța Democrată și PS ne obligă să așteptăm numărarea voturilor din cercul emigrației pentru a confirma că aceasta a câștigat alegerile de ieri, precizează Jornal de noticias. Pe 20 martie vor fi numărate voturile emigranților și se va cunoaște componența finală a Parlamentului, notează Correio da Manhã. Însă e clar că țara „a cotit la dreapta, datorită uraganului Chega”, constată aceeași publicație.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult