Calendarul Zilei // Trei ani fără Nicolae Dabija
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 12 martie.
La 12 martie 1365 a fost fondată de către arhiducele Rudolf al IV-lea din dinastia de Habsburg, Universitatea din Viena. În ordinea vechimii este a doua universitate din spațiul Sfântului Imperiu Roman, după Universitatea Carolină din Praga, fondată în 1348. Clădirea veche a universității s-a aflat în imediata vecinătate a Bisericii Universității. Pe locul respectiv se află în prezent sediul Academiei Austriece de Științe. Între absolvenții Universității din Viena sunt 15 laureați ai Premiului Nobel în diferite domenii. La Universitatea din Viena au mai studiat poeții români Mihai Eminescu și Lucian Blaga, dar și scriitorul Ioan Budai Deleanu.
1832: În balet pentru prima dată a fost folosită fusta tutu.
1913: Canberra devine capitala Australiei.
1914: Constantin Brâncuși are prima expoziție personală, la New York.
1918: Moscova devine capitala Rusiei după ce Sankt Petersburg a deținut acest statut timp de 215 ani.
1922: Armenia, Georgia și Azerbaijan formează Republica Sovietică Federală Socialistă Transcaucaziană.
1930: Mahatma Gandhi conduce un marș de 200 de mile spre litoral, cunoscut sub numele de "Marșul Sării", pentru a protesta față de monopolul britanic pe sare.
1947: Președintele Harry Truman, în mesajul adresat Congresului SUA, prezintă programul politicii externe, cunoscut sub denumirea Doctrina Truman. Această doctrină a devenit fundamentul politicii externe americane și a condus, în 1949, la formarea NATO, o alianță militară care încă există. Istoricii folosesc adesea discursul lui Truman pentru a data începutul Războiului Rece. Președintele american a insistat asupra gravității internaționale și necesității acordării ajutorului respectiv pentru a supraviețui ca națiune liberă. Truman a cerut Congresului să aprobe un credit de 400 milioane dolari pentru ajutorarea Greciei, amenințată de comunism, și a Turciei, unde U.R.S.S. revendica partea de nord-est a Anatoliei. Doctrina Truman avea să declanșeze în fapt Războiul Rece, potrivit wikipedia.ro.
1968: Proclamarea independenței în Statul Mauritius. Ziua națională.
1994: Biserica anglicană a acceptat și femei preot, pentru prima dată în ultimii 460 de ani.
1999: Polonia, Cehia și Ungaria devin membre cu drepturi depline în NATO.
2000: Papa Ioan Paul al II-lea a cerut iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică de-a lungul existenței sale. Ioan Paul al II-lea, născut Karol Wojtyła, a fost papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din anul 1978 până la moartea sa în 2005. A fost primul papă de altă origine decât cea italiană, iar pontificatul său de 26 ani este considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice.
2003: Premierul Serbiei, Zoran Djindjic, a fost asasinat la Belgrad.
2003: Organizația Mondială a Sănătății a lansat oficial un avertisment global privind focarele de sindrom respirator acut sever (SARS).
2011: La o zi după cutremurul din Japonia, un reactor de la centrala nucleară Fukushima se topește, explodează și eliberează radioactivitate în atmosferă.
2020: Statele Unite suspendă călătoriile din Europa din cauza pandemiei de COVID-19.
La 12 martie 2021 a decedat scriitorul Nicolae Dabija. Cauza decesului au fost complicațiile provocate de coronavirus. Poetul Nicolae Dabija a fost și om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Republicii Moldova. A avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova de la sfârșitul anilor '80. Este autorul a peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri.
La 12 martie este marcată Ziua internațională împotriva cenzurii cibernetice.