Ucraina aplică o nouă tactică în războiul cu Rusia; Putin flutură sabia nucleară înainte de alegerile prezidențiale
Presa internațională descrie loviturile aeriene ale Ucrainei asupra mai mutor rafinării din Rusia, în încercarea de a o lipsi de resursele necesare pentru aprovizionarea armatei. Mai multe publicații atrag atenția asupra amenințărilor de ultimă oră ale președintelui rus Vladmir Putin privind posibilitatea folosirii armei nucleare. Presa urmărește îndeaproape și evenimentele care au loc în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Rusia programate în următoarele trei zile. Lidia Petrenco a ales câteva dintre cele mai importante articole dedicate acestor teme și vine cu amănunte.
În ultimele 24 de ore, armata rusă și-a intensificat atacurile, încercând să înainteze pe aproape toate direcțiile frontului, însă fără rezultate remarcabile, transmite Unian. Publicația notează că pe fondul crizei de muniții, armata ucraineană atacă tot mai des cu drone ținte logistice ale armatei ruse, inclusiv rafinării și depozite de petrol din diferite regiuni ale Federației Ruse. Numai în ultimele două zile asupra acestor ținte au fost lansate în jur de 70 de drone ucrainene fiind incendiate cel puțin trei rafinării, scrie Unian.
Potrivit Bloomberg, celor trei rafinării le revin 12 procente din toată cantitatea de petrol produsă în Rusia. Explicând motivele atacurilor ucrainene asupra instalațiilor energetice rusești, Bloomberg notează că acum situația de pe frontul de est al Ucrainei este în favoarea Rusiei și Kievul încearcă să submineze exporturile rusești de petrol, precum și capacitatea Kremlinului de a trimite combustibil armatei sale. Primul val de atacuri ucrainene din februarie a perturbat aproape o cincime din capacitatea Rusiei de rafinare a combustibilului, dar, la începutul lunii martie, industria petrolieră rusă își revenise deja, scrie Bloomberg.
Potrivit agenției de presă Reuters, prețul petrolului a crescut cu 2%, parțial din cauza preocupărilor legate de întreruperea aprovizionării în urma atacurilor despre care liderul de la Kremlin a spus că sunt o încercare de a perturba alegerile prezidențiale din această săptămână.
Publicațiile internaționale relatează despre un nou ajutor militar destinat Ucrainei, asupra căruia au convenit miercuri țările Uniunii Europene. BBC notează că ambasadorii celor 27 de țări membre au reușit să depășească o serie de neînțelegeri, urmând să aloce din fondul de Facilității europene pentru pace, 5 milarde de euro pentru anul 2024. „Mesajul este clar: vom sprijini Ucraina cu tot ce este necesar pentru a învinge”, a anunțat șeful diplomației europene Josep Borrell pe o rețea de socializare. Între timp, cancelarul german Olaf Sholz și-a reiterat ieri refuzul de a transmite Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Taurus, într-o nouă încercare a parlamentarilor din Bundestag să îl preseze. Euractiv titrează că Scholz și-a dublat rezistența, „menționând că aceasta este o linie roșie pe care nu vrea să o treacă”, adăugând că „prudența sa nu ar trebui considerată drept slăbiciune”. Scholz a declarat în mod repetat că odată cu livrarea rachetelor Taurus, ar trebui să fie trimiși și militari germani în Ucraina pentru ca aceștia să aibă grijă ca rachetele să nu fie trase asupra unor ținte de pe teritoriul Rusiei. Șeful executivului de la Berlin susține că un asemenea atac ar face Germania parte a conflictului cu Rusia, menționează Euractiv.
De altfel, presa internațională continuă să urmărească îndeaproape cum se desfășoară campania electorală pentru alegerile prezidențiale în Federația Rusă care vor avea loc în ultimele trei zile ale săptămânii.
Putin flutură sabia nucleară înainte de alegerile prezidențiale, titrează The Wall Street Journal. Publicația observă că liderul de la Kremlin a avertizat public pentru a doua oară în mai puțin de două săptămâni cu privire la posibilitatea unei confruntări nucleare cu Occidentul. Comentariile făcute de Putin într-un interviu pentru un post rus de televiziune sunt esențiale pentru electorat în încercarea liderului de la Kremlin de a caracteriza războiul său în Ucraina ca pe un conflict cu puterile occidentale despre care spune că vor să distrugă Rusia, mai scrie WSJ. Potrivit The New York Times, liderul rus a dat un ton mai blând subiectului despre armele nucleare. Dar a avertizat că Rusia este gata să lovească dacă „suveranitatea și independența” ei sunt amenințate, remarcă publicația americană.
Cu câteva zile înaintea alegerilor în Rusia, Washington Post publică un amplu articol, scris de văduva fostului opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, în care explică de ce aceste alegeri nu trebuie recunoscute de comunitatea internațională. Putin a preluat puterea în Rusia, unde se poate declara președinte legitim sau chiar se poate încorona ca moștenitor al țarilor ruși, constată Iulia Navalnaia, întrebându-se de ce liderii mondiali aleși în mod corect coboară la același nivel cu un criminal care a falsificat alegeri de zeci de ani, a ucis, a întemnițat sau i-a forțat să iasă din țară pe toți criticii săi și acum a declanșat un război sângeros în Europa atacând Ucraina? Văduva opozantului rus s-a arătat convinsă că singurul lucru care îl doare cu adevărat pe Putin este pierderea veniturilor și a îndemnat liderii occidentali să-i lipsească pe supușii lui de avere ca aceștia să nu mai aibă motive să-i fie loiali liderului lor.
Între timp, presa internațională scrie că Leonid Volkov - fostul șef de cabinet al politicianului decedat Alexei Navalnîi - a fost atacat în apropierea casei sale din Vilnius. Novaya Gazeta Evropa notează că atacatorul a spart geamul mașinii în care se afla Volkov și a folosit gaze lacrimogene împotriva acestuia, după care l-a doborât la pământ lovindu-l cu un ciocan peste mâini și picioare. Volkov s-a ales cu răni, scrie publicația. Departamentul de Securitate de Stat al Lituaniei a presupus că atacul a fost pus la cale de Moscova, scrie publicația baltica Delfi. Potrivit agenției, autorii operațiunilor mediatice hibride organizate de Rusia sunt adesea recrutați pe rețelele de socializare.