Promo-LEX: Decizia de a deschide secții de votare în stânga Nistrului completează șirul de abuzuri comise de Federația Rusă în raport cu suveranitatea Republicii Moldova
Rusia va organiza ilegal alegeri prezidențiale în regiunea transnistreană, duminică, 17 martie, acolo unde vor fi deschise cele șase secții de votare. Acest lucru se întâmplă fără acordul autorităților constituționale, care au permis să fie deschisă doar o singură secție de votare pe teritoriul Republicii Moldova, la Ambasada Federației Ruse de la Chișinău. Refuzul autorităților ruse de a se conforma cu poziția Chișinăului a fost catalogat drept inacceptabil de ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi. Asociația Promo-LEX a făcut o analiză la acest subiect.
Potrivit asociației Promo-LEX, decizia de a deschide secții de votare pe teritoriul regiunii transnistrene, în pofida protestului autorităților moldovenești, completează registrul larg de abuzuri comise de Federația Rusă în raport cu integritatea, suveranitatea și inviolabilitatea teritoriului Republicii Moldova și evidențiază din nou că autoritățile ruse consideră că ar avea dreptul să acționeze pe teritoriul Republicii Moldova după cum doresc.
Acest fapt nu ne surprinde, pentru că nu ne aflăm la primele alegeri prezidențiale rusești organizate în stânga Nistrului și municipiul Bender. Potrivit analizei făcute de Promo-LEX, susținerea pentru Vladimir Putin a crescut în regiunea transnistreană în ultimele două scrutine.
Dacă în 2012, cca 85 la sută dintre transnistreni au votat pentru Vladimir Putin, atunci, în 2018, numărul celor care l-au susținut a fost de peste 96 de procente. Și prezența la vot a crescut semnificativ. La alegerile din 2012 au participat peste 50 de mii de cetățeni din regiunea transnistreană, în 2018, acest număr a crescut până la 73 de mii de cetățeni care s-au prezentat la urnele de vot. La fel de important de menționat este faptul că, în contextul alegerilor prezidențiale ruse din 2018, așa-zisul președinte al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că aceste alegeri au fost un „mic referendum reușit” pentru regiunea transnistreană.
Autoritățile Federației Ruse justifică organizarea alegerilor prezidențiale rusești în teritoriul necontrolat al Republicii Moldova printr-o retorică manipulatoare și cinică. În termeni specifici, organizarea scrutinului rus în regiunea transnistreană este mascată sub eticheta „apărării drepturilor și intereselor” celor 250.000 de cetățeni ruși din regiunea transnistreană, inclusiv dreptul la vot al acestora.
Experții mai spun că emiterea pașapoartelor rusești locuitorilor din regiunea transnistreană, printr-o procedură simplificată, face parte din obiectivele de politică externă ale Federației Ruse. Pașapoartele rusești au fost oferite rapid, pe bandă rulantă, inclusiv locuitorilor din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei și Georgiei.
Precizăm că pentru aceste alegeri, Moscova intenționează să deschidă șase secții de votare și pe teritoriul regiunii transnistrene, deși autoritățile din Republica Moldova au permis deschiderea unei singure secții de votare, în incinta Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău. Ca răspuns la acțiunile Moscovei, ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe, unde i-a fost înaintată o notă de protest.