Social

Adrian Efros: Adăposturile subterane de protecție civilă au nevoie de investiții substanțiale

O bună parte din adăposturile subterane de protecție civilă care există în Republica Moldova necesită investiții substanțiale, altele însă se află într-o stare deplorabilă, deoarece au fost lăsate de izbeliște de-a lungul anilor, afirmă Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros. Oficialul a declarat la Radio Moldova că, actualmente, autoritățile sunt în proces de identificarea a soluțiilor pentru a operaționaliza cât mai multe adăposturi subterane.

„O parte din ele, în procesul de privatizare, au revenit operatorilor economici sau asociațiilor corespunzătoare. Și, nu s-a pus un accent pe aceste adăposturi. Anul trecut s-a făcut o inventariere la toate adăposturile existente. Sunt adăposturi într-o situație foarte bună, dotate, amenajate și operaționale. Dar, o bună parte necesită investiții serioase fiindcă sunt niște condiții speciale pentru a amenaja, pentru a asigura acea independență sau autonomie pentru 10, 15 sau 30 de zile”.

Amintim că, la sfârșitul anului trecut, cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de lege care prevede modernizarea adăposturilor de protecție civilă și dotarea cu echipamentele necesare și rezerve de apă potabilă.

Conform informațiilor Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică, în urma verificărilor efectuate anul curent, la evidență sunt 198 de adăposturi de protecție civilă. Acestea însă nu corespund cerințelor și nu sunt pregătite pentru situații excepționale.

Precizăm că, adăposturile de protecție civilă din țară au fost construite în perioada anilor 1960-1980, după tehnologii care sunt învechite deja. Estimativ, în situații de urgență aceste încăperi pot adăposti 62 de mii de persoane.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult