Calendarul Zilei // Autorul Stemei de Stat a Republicii Moldova, Gheorghe Vrabie, ar fi împlinit 85 de ani
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 21 martie.
1857: Are loc un cutremur la Tokyo. Au murit 100.000 de oameni.
1871: Otto von Bismarck este numit Cancelar al Imperiului German.
1919: Se proclamă Republica Sovietică Ungaria care devine prima guvernare comunistă formată în Europa după Revoluția din Octombrie din Rusia. În seara zilei de 21 martie, în fața Consiliului muncitorilor din Budapesta, liderul socialist Sándor Garbai a anunțat că Partidul Socialist și Partidul Comunist au fuzionat, noua formațiune politică fiind pregătită să preia puterea. Noul guvern își declara „completa unitate ideologică” cu guvernul Sovietic. Noul regim de la Budapesta reușind să atragă susținerea și acelor maghiari care nu aveau deloc simpatii comuniste. În cele 133 de zile, cât a condus Ungaria, regimul comunist a anunțat o serie de reforme care au atras antipatia aproape tuturor categoriilor sociale. Pierderea sprijinului popular a fost cauzată de incapacitatea regimului de a gestiona foametea și inflația.
1980: Președintele Jimmy Carter anunță că Statele Unite vor boicota Jocurile Olimpice de Vară de la Moscova pentru a protesta față de invazia sovietică în Afghanistan.
1990: România a solicitat aderarea la Consiliul Europei, cerere acceptată în 1993.
2000: Papa Ioan Paul al II-lea începe prima vizită oficială a unui pontif romano-catolic în Israel.
2014: Camera superioară a Parlamentului rus a ratificat tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, la o zi după ratificarea sa de către Camera inferioară, sfidând comunitatea internațională care nu recunoaște acest acord. Senatorii au aprobat în unanimitate acest text semnat de către președintele Vladimir Putin. Ratificarea a sfidat comunitatea internațională care nu recunoaște acest acord. Liderul de la Kremlin a semnat tratatul de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea și a orașului port Sevastopol pe 18 martie 2014, după două referendumuri separate în care locuitorii din Crimeea ar fi susținut încorporarea acesteia în Rusia în proporție de 96,77%, iar cei din portul Sevastopol - considerat un oraș cu statut federal - în proporție de 95,6%. Aceste referendumuri sunt considerate ilegale de către Occident, care a impus sancțiuni Rusiei.
S-au născut:
1939: Gheorghe Vrabie, pictor moldovean. Este autorul Stemei de Stat a Republicii Moldova, al Stemei și al Drapelului municipiului Chișinău, al valutei naționale și a fost supranumit "Tatăl leului moldovenesc”. A ilustrat pe parcursul anilor mai multe volume din literatura romană și universală. Interesul artistului s-a îndreptat spre asemenea autori ca Mihai Eminescu, Ion Druță, Grigore Vieru, Dante, Longos, Paul Valery. Grafica de carte semnată de Gheorghe Vrabie se remarcă prin siguranța liniei, precizia subiectului, rafinamentul executării. A deschis expoziții personale în Republica Moldova și în străinătate. În 2010, Gheorghe Vrabie a fost decorat cu cea mai înaltă decorație de stat a Republicii Moldova, „Cavalerul Ordinului Republicii”.
1949: Tudor Chiriac, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori moldoveni contemporani.
1980: Ronaldinho, fotbalist brazilian.
Sărbători:
Ziua mondială a teatrului de păpuși
Ziua internațională a poeziei
Ziua internațională a copiilor străzii
Ziua internațională de luptă pentru eliminarea discriminării rasiale
Ziua internațională de combatere a insomniei
Ziua mondială a sindromului Down
Ziua mondială a pădurilor