Prețuri ridicate la fructe și legume în perioada postului
În perioada postului, fructele și legumele, dar în special zarzavaturile, sunt la mare căutare, iar vânzătorii nu se plâng de lipsa cumpărătorilor. Cu toate acestea, cetățenii afirmă că, din cauza prețurilor ridicate, sunt limitați în alegerea produselor. Comercianții susțin că prețurile sunt la nivelul anului trecut.
La Piața Centrală din Capitală, cumpărătorii au făcut cozi la tarabele cu fructe și legume autohtone. La mare căutare sunt urzicile, care variază între 80 și 100 de lei kilogramul.
Castraveții se vând la un preț de 100 de lei per kilogram, iar roșiile sunt mai ieftine și pot fi cumpărate cu 25 de lei.
Majoritatea oamenilor pe care i-am întâlnit în piață ne-au spus că prețurile sunt exagerate la unele produse.
„Cam scump, dar trebuie să mâncăm ceva, vitamine de primăvară”;
„Eu am intrat doar să văd prețurile, daca vreau ceva îmi cumpăr”;
„E scump, foarte scump, prețurile sunt usturătoare”, spun cumpărătorii.
Și fructele sunt mai scumpe. Un kg de struguri costă de la 40 de lei, portocalele ajung până la 35 de lei, iar merele - 18 lei.
În același timp, vânzătorii dau asigurări că prețurile nu s-au schimbat radical, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
„Față de anul trecut, prețurile nu s-au modificat mult. Avem vânzări. Noi suntem crescători, creștem, aducem singuri și prețurile sunt foarte bune”;
„Prețurile sunt foarte mari, dar ca prima roadă, oamenii își permit să cumpere”, spun comercianții.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna februarie comparativ cu ianuarie, din produsele alimentare, majorări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la fructe – cu 2 % și legume cu 3,4% .