Economic

Autoritățile îndeamnă agricultorii să-și asigure terenurile împotriva secetei și altor intemperii

În prezent, în Republica Moldova, doar 1,8 procente din terenurile agricole sunt asigurate împotriva secetei și a altor intemperii, afirmă reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Autoritățile de profil îndeamnă producătorii să-și asigure roada și susțin că mecanismul existent poate fi îmbunătățit, astfel încât să faciliteze procedura. La rândul lor, agricultorii sunt reticenți în ceea ce privește asigurările, invocând lipsa resurselor financiare și a comunicării eficiente între producători și asiguratori.

Un impediment în asigurarea terenurilor agricole este lipsa de bani a fermierilor, care sunt nevoiți să acorde 10 procente din costul producției, a declarat fermierul din satul Mălăiești, Igor Ivanov, la Radio Moldova. Agricultorul a mai notat că, actualmente, se resimte și lipsa de încredere în companiile de asigurări și comunicarea ineficientă între aceste părți.

Atâta timp cât fermierii este în prag de faliment și acele 10 % din recoltă i se pare mult. Un alt impediment este și lipsa de încredere în companiile de asigurări care este datorată lipsei de comunicații. Doi ani nu m-am asigurat din impedimentul lipsei de resurse, însă în ani mai buni evident că acest lucru se face, în special la culturile multianuale”, a menționat Igor Ivanov.

Pe parcursul anului trecut, au fost încheiate 410 contracte de asigurare a bunurilor agricole, dintre care 350 au fost subvenționate de stat, a subliniat șeful Secției Asigurări în Agricultură de la o Companie specializată, Oleg Galbură.

Contracte reziliate nu avem, pentru că un contract odată ce se încheie, practic este dus până la capăt pe răspunderea noastră. Noi ne străduim să propunem agricultorilor un pachet care este caracteristic anumitor culturi și zone”, a relatat Oleg Galbură.

Deși terenurile asigurate constituie doar 1,8 procente, în ultimii ani s-a majorat cota de asigurare pentru animalele din fermele zootehnice, afirmă secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban. El a mai spus că discuțiile cu fermierii la acest subiect vor continua, astfel încât să-i încurajeze să-și asigure recolta, în condițiile în care intemperiile devin tot mai frecvente și agresive.

Este mecanismul și el poate fi perferctat, iar noi suntem deschiși la acest lucru. În continuare, noi vom face primele la aceste plăți în proporție de 70 la sută. Cu cât mai mulți se vor asigura, cu atât mai accesibilă va fi asigurarea în agricultură”, a declarat Vasile Șarban.

Statisticile europene arată că țările blocului comunitar sunt interesate să-și asigure terenurile agricole. O pondere mare se înregistrează în Franța, terenurile fiind asigurate în proporție de 60 de procente, iar în România, acestea constituie 20-25 de procente.

Precizăm că, prin intermediul sistemului de asigurări, agricultorii își pot proteja plantațiile, recolta, animalele și tehnica agricolă.

Citește mai mult