Cetățenii mai au la dispoziție o săptămână pentru a procura polița de asigurare medicală la un preț redus
Până în prezent, peste 100 de mii de cetățeni au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Cetățenii mai au la dispoziție o săptămână pentru a-și procura polița, la preț redus. După data de 31 martie, aceasta va costa 12 636 de lei.
Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în medicină până pe 31 martie inclusiv, cetățenii care sunt obligați să achite polița de asigurare în sumă fixă plătesc de la 1 014 lei până la 4 056 lei, în funcție de categoria din care fac parte, a explicat pentru Radio Moldova șefa direcției relații cu beneficiarii a CNAM, Maia Radilov. Potrivit acesteia, persoanele care nu vor procura prima de asigurare riscă să fie penalizate.
„Sunt proprietarii de terenuri cu destinație agricolă, ei pot achita 1 014 lei. 2028 de lei achită fondatorii de întreprinderi individuale sau fondatorii de gospodării țărănești, deținătorii de patentă de întreprinzător, cetățenii care se află pe teritoriul Republicii Moldova și nu sunt persoane angajate și nici asigurate de guvern. Altă categorie sunt persoanele care desfășoară activitate independentă, ei vor achita 1622 de lei și avocații, notarii, executorii judecătorești, administratorii autorizați, interpreții, traducătorii vor achita 4 056”
Începând cu 1 aprilie, cetățenii care nu și-au cumpărat polița de asigurare medicală, vor achita valoarea integrală a acesteia de 12 636 de lei.
În timp ce unii cetățeni ne-au spus că procurarea la un preț redus a primei de asigurare până pe 31 martie este avantajoasă, alții susțin că fiind încadrați în câmpul muncii achită o sumă mai mare pentru polița de asigurare medicală.
„Am procurat poliță de asigurare, am achitat 2018 lei. Nu sunt angajată, am lucrat o perioadă în Italia și nu am avut nevoie de această poliță în Republica Moldova. Revenind acasă am considerat că trebuie să o procur”.
„Sunt reduceri la cei care o cumpără, dar cei care lucrează o achită din salariu”.
Precizăm că Parlamentul a votat săptămâna trecută în prima lectură modificări la legislația care prevăd că deținătorii de terenuri agricole nu vor fi notificați despre necesitatea achitării primei de asigurare medicală. Documentul prevede că scutirea se va aplica, în special, persoanelor deținătoare de titlu de proprietate asupra terenurilor agricole, inclusiv moștenite de la părinți, ce nu depășesc suprafața de 1-2 hectare și care nu au venituri înregistrate de la aceste terenuri.
Totodată, beneficiari ai respectivelor scutiri vor fi și cetățenii aflați peste hotare, care fac dovada aflării pe o perioadă mai mare de 183 de zile calendaristice în decursul anului bugetar, precum și persoanele care au atins vârsta de pensionare.
Până în prezent, peste 100 de mii de cetățeni au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru anul 2024.