Social

Republica Moldova, Ucraina și Georgia colaborează pentru consolidarea drepturilor de proprietate intelectuală

Republica Moldova, Ucraina și Georgia vor lucra împreună pentru consolidarea drepturilor de proprietate intelectuală, potrivit unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, lansat astăzi la Chișinău. Acesta se va desfășura timp de patru ani și prevede un buget total de 4 milioane de euro. Potrivit experților, proprietatea intelectuală are un rol esențial în dezvoltarea inovațiilor, iar schimbul de idei și bune practici între țările partenere vor consolida acest domeniu.

IPN
Sursa: IPN

Prin intermediul proiectului se pun bazele unei noi colaborări cu Uniunea Europeană, pentru consolidarea domeniului și sporirea inovației, susține directorul Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală, Eugeniu Rusu.

„Prin acest proiect ne propunem să consolidăm cadrul legal și instituțional în domeniul proprietății intelectuale, să sprijinim capacitățile instituționale și să creștem gradul de conștientizare în rândul cetățenilor și al mediului de afaceri cu privire la importanța și avantajele protejării drepturilor de proprietate intelectuală. Ne angajăm să intensificăm eforturile noastre pentru a asigura un mediu propice, inovării și dezvoltării economice durabile”.

Un capitol pentru deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană se referă și la domeniul proprietății intelectuale, unde vor fi necesare măsuri de reformare, a declarat directorul executiv al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, Joao Negrao.

„Proprietatea intelectuală nu este un scop în sine, este un mijloc de a genera locuri de muncă, de a face societățile noastre mai puternice, pentru că fără drepturi de proprietate intelectuală nu există inovație, iar fără inovație nu există progrese și avem nevoie de țările noastre partenere în acest sens și trebuie să-i ajutăm să se apropie de cadrul legal al Uniunii Europene, inclusiv prin generarea posibilităților de schimb de bune practice”.

Capitolul de negocieri pe marginea dreptului de proprietate intelectuală este unul complex și necesită consolidarea eforturilor comune pe această direcție, a notat secretara de stat pentru Integrare Europeană, Rodica Crudu.

„Am convingerea că proiectul va ajuta Agenția de stat pentru proprietatea intelectuală să-și continue cu mult succes acele eforturi care sunt în proces de demarare, inclusiv în calitate de instituție care coordonează grupurile de lucruri”.

Precizăm că Republica Moldova urmează să deschidă negocierile de aderare cu blocul comunitar pe 35 de capitole, care, printre altele, se referă și la dreptul de proprietate intelectuală. Procesul de aderare pe plan intern și coordonarea activității grupurilor de lucru pe toate aceste capitole va fi gestionat de Biroul pentru Integrare Europeană, creat de Guvern în luna noiembrie anul trecut.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult