Externe

Revista presei internaționale: De ce Rusia a putut deveni ținta unui atac din partea Statului Islamic? Rezoluția ONU care a adâncit divergențele dintre SUA și Israel

Presa internațională continuă să facă bilanțul victimelor înregistrate în urma atacului terorist care a avut loc vinerea trecută la Moscova. Mai multe publicații explică de ce gruparea Statul Islamic a comis masacrul. Presa străină transmite că între timp armata rusă a mai ocupat două localități din Donbas și încearcă să avanseze în pofida piederilor semnificative pe care le suferă în timpul ofensivei. Publicațiile din Orientul Mijlociu relatează la rândul lor despre disputele politice tot mai complicate care se atestă între Statele Unite și Israel din cauza consecințelor războiului din Fâșia Gaza. Relatează Lidia Petrenco.

Presa internațională continuă să mediatizeze pe larg consecințele atacului terorist, care a avut loc pe 22 martie într-o sală de concerte de la periferia Moscovei. Potrivit ultimelor date, peste 140 de persoane și-au pierdut viața, iar 180 au fost rănite, după ce câțiva atacatori au tras cu focuri de armă asupra mulțimii și au incenidiat clădirea.

Publicațiile străine relatează că cei patru suspecți aflați în prezent în arest sunt cetățeni ai Tadjikistanului. Associated Press notează că aceștia vin dintr-o țară măcinată de sărăcie și de tensiuni religioase, estimându-se că în Rusia s-ar afla aproximativ 1,5 milioane de migranți tadjici. Agenția remarcă și faptul că militanții care și-au revendicat responsabilitatea pentru masacrul de la Moscova, - o ramură a grupării Stat Islamic din Afganistanul vecin, deseori recrutează executanți anume din Tadjikistan. Publicațiile străine scriu că toți cei patru suspecți păreau să fi fost bătuți, iar unul a fost adus la ședința de judecată de duminică seara într-un scaun cu rotile. BBC notează că videoclipurile apărute pe internet cu suspecții torturați în timpul interogatoriilor par să fi fost scurse de forțele de securitate ruse. Pentru a obține mărturii, unul dintre suspecți a fost electrocutat, iar unuia i-a fost tăiată o ureche în timpul reținerii, relevă BBC. Aceștia și-au recunosct deja vina, notează agenția de presă britanică. Publicația Meduza, considerată agent străin de autoritățile de la Moscova, explică de ce Rusia a putut deveni ținta unui atac din partea Statului Islamic. Potrivit experților solicitați de Meduza, încă din 2022, organizația teroristă ISIS a inclus Rusia în lista cu principalii săi inamici, alături de Statele Unite și China. Publicația amintește că islamiștii radicali acuză de multă vreme Rusia că este un stat care „oprimă musulmanii” atât în țară, cât și în străinătate. Potrivit publicației Meduza, propaganda ISIS menționează în mod regulat campaniile militare anterioare ale Rusiei în Afganistan și Cecenia, și mai ales intervenția Moscovei în sprijinul guvernului lui Bashar al-Assad din Siria.

Bruxelles-ul l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin să nu folosească atacul terorist de la Moscova ca pretext pentru a-și intensifica războiul împotriva Ucrainei, relatează Euronews. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat luni că Uniunea Europeană este „în mod firesc îngrijorată” de acuzațiile oficialilor ruși conform cărora Kievul ar fi fost implicat în împușcăturile de vineri, soldate cu numeroase victime. Euronews amintește că acuzațiile Kremlinului au stârnit temeri în Europa că Putin ar putea folosi masacrul de la Moscova pentru a justifica o escaladare în Ucraina, aflată acum la al treilea an de război.

Între timp, Federația Rusă a reușit să ocupe două localități de lângă orașul ruinat Avdeevka, din regiunea Donețk, relatează BILD. „Această zonă, care trebuia să devină o centură de apărare, a căzut sub loviturile armatei ruse, care a reușit să avanseze pierzând mulți soldați și tehnică militară”, relatează corespondentul de război al publicației BILD.

În ultimele zile, armata rusă și-a intensificat atacurile asupra Ucrainei, efectuând mai multe lovituri masive cu rachete, relatează Unian. În dimineața zilei de 25 martie, rușii au atacat Kievul cu două rachete balistice, iar seara, o altă rachetă a lovit orașul Odessa, făcând victime și provocând distrugeri ale infrastructurii energetice. Peste 300 de mii de oameni au rămas fără electricitate, transmite Unian. Din cauza atacurilor asupra infrastructurii energetice, tariful la energie electrică în Ucraina ar putea crește de la 2,64 până la 3,5 hrivne/kW. Această prognoză a fost făcută pentru Novyny.live de către președintele Uniunii Consumatorilor de Servicii Utilitare din Ucraina, Oleg Popenko.

Experții din think-tankurile americane au propus luni ideea ca Statele Unite să profite de stocul de muniție de 105 milimetri al Coreei de Sud pentru a sprijini lupta Ucrainei împotriva Rusiei, deoarece Kievul are nevoie urgentă de muniție pentru artilerie în războiul de uzură în curs, relatează Agenția de presă Yonhap, într-un articol aflat în topul vizualizărilor sud-coreenilor. Sugestia a fost înaintată de experți ai Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale care au specificat că pe fondul amenințărilor nord-coreene, armata sud-coreeană face tranziția majorității unităților de artilerie la platforme de 155 mm. Experții au subliniat că anul trecut, Washingtonul a colaborat cu Seulul pentru a trimite peste 300.000 de obuze de 155 mm în Ucraina. „Este posibil ca administrația să fie nevoită să utilizeze din nou stocul de muniții din Coreea de Sud pentru a înarma Ucraina în fața scăderii stocurilor și a inerției Congresului”, au spus experții. Citând rapoarte publice, ei au remarcat că Coreea de Sud ar putea avea aproximativ 3,4 milioane de obuze de artilerie de 105 mm. „Aceste muniții ar fi compatibile cu toate obuzierele de 105 mm pe care le operează Ucraina”, au spus aceștia. Ei au mai spus că împrumutul de obuze de 105 mm este puțin probabil să afecteze pregătirea armatei sud-coreene.

Presa străină reflecta pe larg eforturile comunității internaționale de a opri temporar luptele în Fâșia Gaza, cu condiția eliberării imediate a tuturor ostaticilor. Publicația Axios relatează că luni, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție în acest sens, după patru eșecuri anterioare. Statele Unite, un aliat al Israelului, nu au mai blocat rezoluția și s-au abținut, în timp ce toți ceilalți membri au votat în favoarea documentului, precizează pulicația. Axios amintește că disputa de până acum între membrii consiliului de securitate al ONU a fost legată de insistența SUA de a lega apelul de încetare a focului de un acord privind eliberarea ostaticilor și de condamnare a grupării Hamas. Le Monde menționează că rezoluția a fost adoptată după cinci luni și jumătate de blocaj și că acest text se aplică doar în luna Ramadanului, care a început acum două săptămâni. Aplicarea rezoluției rămâne foarte incertă și provoacă o criză deschisă între Israel și Washington. Times of Israel relatează că Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anulat luni o călătorie planificată la Washington de către consilierii săi de top pentru a discuta planurile pentru o ofensivă în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza aflat la frontiera cu Egiptul. Într-o declarație a Biroului Primului Ministru, Israelul a spus că SUA dăunează efortului de război împotriva Hamas, mai scrie Times of Israel. Suspendarea acelei întâlniri pune un nou obstacol major în calea eforturilor Statelor Unite, preocupate de o catastrofă umanitară care se adâncește în Gaza, pentru a-l determina pe Netanyahu să ia în considerare alternative la o invazie terestră a Rafah, ultimul refugiu relativ sigur pentru civilii palestinieni, constată agenția Reuters. Ministrul Apărării Yoav Gallant a transmis luni într-un mesaj video de la Washington, unde se afla într-o vizită oficială: „Nu avem niciun drept moral să oprim războiul din Gaza până când nu vom întoarce toți ostaticii la casele lor. Dacă nu ajungem la o victorie clară și absolută în Gaza, acest fapt ar putea aduce un război în nord mai aproape”, a adăugat Gallant, citat de Times of Israel.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult