Internațional

Acuzații de luare de mită în rândul lucrătorilor vamali din România

22 de lucrători vamali din România sunt acuzați că au permis intrarea nelegală în Uniunea Europeană a mai multor persoane din Republica Moldova. Funcționarii fost reținuți de autoritățile de la București și sunt acuzați că luau mită de la firme care transportau călători din Republica Moldova pentru a le facilita accesul în state ale Uniunii Europene, fără a dispune măsurile legale, aplicate în cazul persoanelor din afara Uniunii Europene.

Direcția Națională Anticorupție din România a decis trimiterea în judecată a unui inspector al Direcției Generale Antifraudă Fiscală, precum și a 21 de lucrători din cadrul Poliției de Frontieră de la Nădlac pentru luare de mită. Aceștia ar fi primit bani de la transportatori de călători din Republica Moldova, pentru a nu dispune măsurile legale pentru călătorii extra-comunitari. În afară de luare de mită, funcționarii publici români sunt acuzați și de trafic de influență. Potrivit procurorilor, în perioada august 2022-ianuarie 2023, cei 21 de polițiști de frontieră în cadrul punctelor de trecere a frontierei Nădlac I și II, în mod repetat, ar fi pretins și primit diverse sume de bani (de până la 600 de euro), de la persoane care efectuau activități de transport călători dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers, fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari.

De asemenea, inspectorul antifraudă, cu atribuții de control în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, ar fi pretins și primit de la două persoane suma totală de 1.200 euro pentru a-și trafica influența pe care ar fi pretins că o are asupra polițiștilor de frontieră români și maghiari. În schimbul banilor, inspectorul ar fi promis că-i va determina pe vameși să le permită persoanelor care au oferit mita să tranziteze ilegal frontiera româno-maghiară cu obiecte susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural național mobil. Este vorba despre tablouri și statuete de valoare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Anterior, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, în formă continuată.

AUTOR: Mircea Oprea

Citește mai mult