Politic

VOX POPULI // Ce cred moldovenii despre o eventuală Unire cu România?

Astăzi se împlinesc 106 ani de la unirea Basarabiei cu România, subiect discutat și în prezent în mod contradictoriu în societate. O parte a acesteia ar opta pentru reunirea Republicii Moldova cu România, în timp ce alți cetățeni optează pentru păstrarea independenței țării noastre. Pentru realizarea unificării celor două state este nevoie în primul rând de voința poporului, dar și a politicului și a unui context internațional favorabil, menționează experții.

Sondajele de opinie arată că peste 30 la sută dintre cetățeni ar opta pentru unirea Republicii Moldova cu România. Totuși, mulți se pronunță pentru păstrarea independenței Republicii Moldova, așa cum o demonstrează și sondajul în stradă pe care l-a realizat echipa Radio Moldova.

Da aș vota pentru unirea României cu Basarabia cu patria-mamă, dintr-un singur motiv că suntem același pământ”.

Sigur că da, pentru că sunt mai multe avantaje”.

Da aș vota pentru că de acolo venim. Aceasta este istoria noastră”.

Nu vreau unirea pentru țara noastră este R. Moldova”.

O eventuală reunire ar trebui sprijinită la nivel internațional, susține istoricul Ion Xenofontov. Totodată, el menționează că prin unirea Republicii Moldova cu România, țara noastră va fi integrată automat în Uniunea Europeană și totodată va fi protejată de NATO în fața amenințărilor din partea Federației Ruse și a promotorilor săi.

Situația din 1918 este analogică cu ceea ce se întâmplă astăzi. Dacă votul poporului va fi pentru atunci și politicul va fi pentru. Dar avem voce în Parlamentul de la Chișinău care ar dori ca să avem această baricadă și vedem cum societatea este manipulată și dirijată din exterior. Sper că adevărul va fi triumfa cândva”, a menționat istoricul.

Precizăm că în urmă cu 106 ani, Basarabia s-a unit cu România. La ședința Sfatului Țării din Chișinău de la 17 martie, a fost citită rezoluția Blocului Moldovenesc și votată declarația de Unire.

Basarabia a fost în componența României 22 de ani până la 28 iunie 1940, când Uniunea Sovietică în urma unui pact cu Germania hitleristă, a reanexat Basarabia și a creat Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Fosta Uniune Sovietică nu a recunoscut niciodată unirea de la 1918.

Citește mai mult