Social

Mai multe servicii sociale au fost dezvoltate cu sprijinul Uniunii Europene

Mai multe servicii sociale au fost dezvoltate în raioanele țării prin intermediul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat cu ajutorul unor organizații neguvernamentale. Programul a costat peste 3 milioane 300 de mii de euro și s-a derulat din 2021 și până în prezent.

Programul Uniunii Europene a început în 2021 și a susținut financiar implementarea a 40 de servicii sociale în diferite localități. La Glodeni, de exemplu a fost creată o spălătorie socială mobilă pentru persoanele în vârstă și cele cu dizabilități.

Directoarea Asociației Obștești „Clinica Juridică”, Olesea Tabarcea, a menționat că de serviciile spălătoriei beneficiază locuitorii întregului raion, care au probleme cu accesul la apă și rețeaua de canalizare.

„Se conlucrează că toți lucrătorii și asistenții sociali din tot raionul Glodeni. Mașina se deplasează până la beneficiari sau până în localitate, colectează lucrurile personale, le spală, le igienizează și apoi le distribuie acasă. În mare parte, din beneficiari sunt persoane vârstnice, persoane care au deficiență de mers, de aceea, acest serviciu este unul inedit”, a menționat Olesea Tabarcea.

În satul Șuri, din raionul Drochia, 50 de bătrâni primesc un prânz cald în fiecare zi, după ce în localitate a fost deschisă o cantină socială. Fondatoarea acesteia, Diana Grosu, spune că pe lângă masa caldă, persoanele în vârstă au posibilitatea să comunice cu angajații cantinei.

„Acest serviciu presupune livrarea prânzurilor calde la 50 de beneficiari. Din păcate, tinerii au plecat peste hotare și au rămas foarte mulți bătrâni, profesori pensionați care nu au susținere”, a afirmat Diana Grosu.

Uniunea Europeană va lansa în curând un nou program de finanțare a altor proiecte sociale, după modelul celor care deja au fost implementate, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks.

„Am reușit să susținem prin eforturile comune aproape 7000 de persoane aflate la nevoie. Persoanele au beneficiat de servicii de reabilitare, servicii de îngrijire la domiciliu, de cantina sau servicii sociale. Aceste persoane au avut parte de atenție bine meritată”, a conchis Janis Mazeiks.

Amintim că, anul trecut, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat reforma „Restart”, care își propune să dezvolte servicii sociale mai bune pentru persoanele vulnerabile.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult