Revista presei internaționale: Întrebări fără răpuns după atacul terorist de la Moscova; Occidentul își intensifică producția de armament pentru a sprijini Ucraina
Presa internațională continuă să urmărească impactul pe care l-a provocat atacul terorist din Rusia, săvârșit vinerea trecută de un grup de persoane care acum riscă să fie executate. Cine stă cu adevărat în spatele atentatului? – e întrebarea pe care și-o pun în continuare publicațiile străine. Ce șanse există pentru deblocarea sprijinului financiar american destinat înarmării Ucrainei? – e o altă întrebare la care caută răspuns presa internațională. Lidia Petrenco a pregătit un scurt rezumat al celor mai importante articole dedicate acestor evenimente și vine cu detalii.
Presa internațională continuă să abordeze detaliile atacului terorist de la Moscova săvârșit de câteva persoane care au tras cu focuri de armă în mulțimea venită la un concert. Bilanțul morților a crescut la 140 după ce o nouă victimă a murit în spital, notează The Independent. În timp ce liderii de la Kremlin acuză Ukraina și statele occidentale că ar fi contribuit la realizarea scenariului atacului, șeful serviciilor de informații de la Kiev, Kiril Budanov, afirmă că autoritățile de la Moscova știau de mai bine de o lună despre pregătirea unui atentat terorist pe teritoriul său, relatează Unian. "Au permis realizarea atacului pentru a acuza ulterior Ucraina, însă au subestimat amploarea lui”, a declarat Budanov citat de Unian. "Cel puțin, pe 15 februarie 2024, Federația Rusă știa de pregătiri. Vă spun mai multe, aceste informații au trecut prin departamentul de informații al grupului din Siria și de acolo informația a ajuns la Moscova,” - a spus oficialul ucrainean în cadrul celui de-al treilea forum internațional pentru comunicații strategice.
BBC publică un amplu material în care indică o serie de întrebări neplăcute pentru autoritățile ruse, la care încă nu există răspunsuri clare, observă publicația. BBC se întreabă de ce în regiunea capitalei Federației Ruse, unde numărul forțelor de securitate pe cap de locuitor este unul dintre cele mai mari din lume, nu existau oameni cu arme capabili să protejeze civilii? O altă întrebare este de ce au ignorat autoritățile ruse avertismentele SUA cu privire la un atac terorist iminent la Moscova? În același timp, agenția britancă de presă observă că în clădirea vecină cu sala de concerte Crocus, unde a avut loc atacul terorist, este amplasat un departament mare de poliție și se întreabă dacă acesta a reacționat cumva pentru a preveni amploarea tragediei.
Atentatul i-a determinat pe unii oficiali ruși să ceară reintroducerea pedepsei capitale în Constituția țării pentru a-i executa pe atacatori, titrează The New York Times. Publicația notează că o serie de personalități publice au cerut execuția atacatorilor, descriși de oficiali drept islamiști militanți din Tadjikistan.
Putin „pierde controlul” în Rusia, titrează Newsweek, citându-l pe Roger Boyes, autor de cărți despre activitatea dictatorului german Adolf Hitler. Făcând o paralelă cu acesta, autorul remarcă faptul că în ciuda războiului pe care l-a început în Ucraina în 2022, „Orașele rusești au fost în mare parte la adăpost până nu demult. Dar, atacul de vineri „a scos brusc la iveală impotența pretenției sale de a fi sabia și scutul Rusiei, nepregătirea aparatului de securitate pentru o nouă amenințare și credibilitatea scăzută a retoricii de război a regimului”. „Un lucru este sigur – rușii obișnuiți care și-au imaginat acum zece zile că votează pentru un lider de încredere acum se simt speriați de viitor”, a spus Roger Boyes, citat de Newsweek.
Republica Cehă a alocat bani suplimentari pentru achiziționarea de muniție pentru Ucraina, scrie Ceske Noviny. Publicația menționează că Guvernul Republicii Cehe a aprobat contribuția în continuare la inițiativa de achiziție de muniție pentru sprijinul Ucrainei, atacată de Rusia. Premierul Petr Fiala a subliniat că deja 20 de țări s-au alăturat acestei inițiative. Potrivit ministerului ceh de externe, cantitatea de muniție de artilerie care poate ajuta Ucraina nu este limitată. Inițial, planul prevedea achiziționarea a 800 de mii de obuze de artilerie, dar, potrivit declarației ministrului de externe, Yana Lipavsky, cantitatea de muniție livrată ar putea fi mărită de aproape două ori.
În Marea Britanie se lucrează la o nouă tehnologie pentru dronele folosite în Ucraina, relatează Reuters. Potrivit agenției de presă, dronele de recunoaștere produse de o companie britanică, ajută armata ucraineană să urmărească mișcările inamicului. Totodată, inginerii companiei britanice Evolve Dynamics dezvoltă o tehnologie care ar putea proteja dronele de recunoaștere ucrainene de mijloacele rusești de război electronic, astfel încât acestea să rămână pe cer mai mult timp.
Un producător german de piese de tancuri a anunțat o creștere fără precedent a comenzilor din cauza războiului din Ucraina, dar și a conflictelor militare din Orientul Mijlociu, scrie Financial Times. Potrivit publicației, producătorul bavarez de cutii de viteze și transmisii pentru tancuri și fregate, ale cărui venituri provin în proporție de 70% din comenzi militare, a raportat o creștere a solicitărilor cu aproape o treime în 2023, în timp ce volumul total de comenzi a crescut la 4,6 miliarde de euro.
Franța dublează volumul de armament livrat către Ucraina, din moment ce Rusia nu lasă nicio opțiune decât umplerea stocurilor de arme, a declarat un oficial de rang, citat de Kyiv Post. Totodată, SUA intenționează să mărească achizițiile de explozibili din Turcia pentru a spori producția de obuze de artilerie pe fondul eforturilor aliaților de a furniza muniție Ucrainei, dezvăluie Bloomberg. Livrările Turciei de trinitrotoluen (TNT) și nitroguanidină, care este folosită drept combustibil, ar fi „esențiale” în producția de obuze de 155 mm standard NATO și ar putea tripla producția, au declarat surse pentru Bloomberg. Oficiali occidentali au declarat pentru publicația citată că producția de muniție în SUA și în Europa ar putea „crește semnificativ” în 2025 și anul următor, pe măsură ce marile companii de apărare și furnizorii mai mici încep să intensifice producția. Ucraina se confruntă cu o criză acută de obuze, deoarece finanțarea de 60 de miliarde de dolari din SUA rămâne blocată în Congres. Această criză a avut deja impact asupra situației de pe câmpul de luptă, rușii ocupând la mijlocul lunii februarie orașul cheie din prima linie, Avdiivka, amintește Bloomberg.
The Telegraph anticipează că după ce va reveni din vacanță, la începutul lunii aprilie, Camera reprezentanților din Congresul american ar putea da undă verde ajutorului de zeci de miliarde de dolari pentru înarmarea Ukrainei. La șase luni după ce a blocat propunerea președintelui american Joe Biden de a cheltui încă 61 de miliarde de dolari în folosul Kievului, președintele Camerei, Mike Johnson pare să-și fi schimbat poziția față de efortul de război al Ucrainei, remarcă The Telegraph. Potrivit publicației, Johnson se bazează din ce în ce mai mult pe democrați pentru a adopta bugete și alte legi, după ce a pierdut sprijin în rândul republicanilor din cauza unor chestiuni de ordin intern. Și asta înseamnă că răspunde mai mult la agenda democrată. Cu zeci de miliarde de dolari finanțare, Departamentul de Apărare al SUA ar putea trimite o mulțime de arme în Ucraina, conchide The Telegraph.