Social

UE sprijină sistemul de învățământ din R. Moldova. La Chișinău a fost lansat un Program cu privire la promovarea educației de calitate

Îmbunătățirea accesului echitabil al tuturor copiilor la o educație de calitate, promovarea dezvoltării unui mediu incluziv și digital, precum și modernizarea infrastructurii școlare, reprezintă principalele obiective ale unui program lansat joi, 28 martie, la Chișinău de Ministerul Educației și Cercetării, finanțat de Uniunea Europeană.

imagine-simbol
Sursa: imagine-simbol

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, Programul „Promovarea educației de calitate și a oportunităților de învățare pe parcursul vieții pentru toți”, în sumă de 10 milioane de euro este susținut de Uniunea Europeană și va fi implementat în perioada 2024 - 2027.

Ministrul de resort, Dan Perciun, a subliniat că proiectul va consolida sistemul de învățământ din țara noastră prin investiții în digitalizarea și modernizarea școlilor, dar și în crearea unui mediu incluziv de educație pentru persoanele de toate vârstele.

„Acest proiect ne va ajuta să implementăm școlile model, acea rețea pe care ne-am propus să o creăm, acele 35 de instituții de învățământ care trebuie să devină poli regionali de atracție. Proiectul o să ne sprijine atât pe partea de digitalizare a acestor instituții de învățământ, cât și pe partea de accesibilizare a lor, alături de UNICEF și UNDP vom face investiții în aceste instituții de învățământ”, a declarat Dan Perciun.

Uniunea Europeană apreciază eforturile Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova de a-și alinia politicile și practicile existente în educație la sistemele din statele membre ale blocului comunitar, a declarat Șeful diplomației europene la Chișinău, Janis Mazeiks. Oficialul a mai spus că educația și cercetarea reprezintă un obiectiv cheie în agenda de integrare europeană a țării noastre, iar proiectul lansat, va sprijini aceste aspirații.

„Educația și cercetarea reprezintă o parte importantă a negocierilor pentru aderarea la UE. Proiectul pe care îl anunțăm astăzi, va sprijini Moldova și cetățenii săi în această aspirație. Accesul echitabila educație de calitate, asigurarea că nimeni nu este lăsat în urmă, modernizarea rețelei școlare, dezvoltarea profesională continuă”, a precizat diplomatul.

Amintim că, Uniunea Europeană finanțează mai multe programe în domeniul educației, cum ar fi „Rețeaua Școlilor Model”, lansat la mijlocul lunii februarie, care prevede ca 35 de instituții de învățământ general din țara noastră să fie renovate până în 2025. Aceasta înseamnă investiții în infrastructură, modernizarea conținuturilor educaționale, echipamente digitale de ultimă generație, săli de curs și laboratoare performante, terenuri de sport, transport, alimentație gratuită. Primele 10 instituții au fost deja selectate și vor fi renovate pe parcursul acestui an cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale.

Autor: Dumitru Petruleac

Citește mai mult