VOX// Modelul săptămânii lucrătoare de patru zile, ar putea fi benefic și pentru salariații din Republica Moldova
Modelul săptămânii de muncă de patru zile, care este testat în mai multe țări europene ar fi benefic și pentru salariații din Republica Moldova, spun oamenii. Potrivit studiilor internaționale, concentrarea orelor de lucru într-un număr redus de zile a generat creșterea veniturilor, scăderea numărului de demisii și a zilelor de concedii medicale. În țara noastră, deocamdată Guvernul nu intenționează să reglementeze o asemenea lege, însă companiile private pot recurge la această măsură în condițiile în care vor fi păstrate drepturile salariale.
Oamenii sunt de părerea că săptămâna de lucru formată din patru zile ar fi în avantajul lor. Aceștia s-ar odihni mai mult și, drept urmare, vor deveni mai productivi și dispuși să se implice în alte activități.
„Sunt de acord, vom avea mai mult timp liber pentru mai multe activități”;
„Ar fi bine dacă vom avea mai multe zile libere, vom avea timp să mergem la medic”;
„M-aș reprofila și aș încerca și alte domenii”, spun oamenii.
Pe de altă parte, modelul ar fi mai greu de implementat în cazul persoanelor care au propria afacere, ne-a spus o tânără antreprenoare.
„Eu sunt medic, lucrez la stat și pentru mine, lucrez și noapte, de aceea nu știu ce să spun acum. Pentru bugetari, dacă le reușesc lucrul, de ce nu”, spune antreprenoarea.
Deocamdată, Guvernul de la Chișinău nu va reglementa și nu va impune angajatorilor un model de patru zile de muncă pe săptămână, deoarece esențială este productivitatea, care nu poate fi măsurată în timpul petrecut la locul de muncă, a declarat pentru Radio Moldova ministrul de resort Alexei Buzu.
Potrivit oficialului, companiile private pot să-și organizeze timpul de muncă în acest fel, cu condiția să fie respectate drepturile salariale, iar legislația pentru acest sector nu oferă anumite prescripții.
„Suntem într-o economie care e bazată pe servicii, tehnologii informaționale și asta înseamnă că unitatea de măsurare cât timp și cât va fi prezent la locul de muncă este mai puțin relevantă, este mai important ca salariații să fie productivi. Dacă anumiți agenți economici își doresc să-și organizeze timpul având patru zile de muncă pe săptămână pot să o facă. Este mai important productivitatea colegilor mei din echipă de cât timp petrec ei la muncă. Guvernul nu va reglementa și nu va impune angajatorilor din Republica Moldova un model legat de patru zile de muncă pe săptămână”, a menționat Alexei Buzu.
Programul de lucru de patru zile pe săptămână a fost testat inițial ȋn Marea Britanie, timp de jumătate de an, într-un proiect pilot în care au fost incluse peste 60 de companii. Potrivit unui studiu recent elaborat în Marea Britanie, după un an de la implementarea proiectului, 89% dintre acestea au decis să păstreze săptămâna de lucru de patru zile pentru încă un an.
Renunțând la standardul de cinci zile lucrătoare, organizațiile au convenit să finalizeze 100% din volumul de muncă obișnuit în 80% din timp, scurtând săptămâna de lucru la 32 de ore, fără vreo reducere a salariului.
În această primăvară, în Franța va începe testarea săptămânii de lucru de patru zile, timp de un an, în ministere și administrațiile locale.