Externe

Volodimir Zelenski: Fără ajutorul SUA, Ucraina va fi forțată să se retragă „pas cu pas”

Fără asistență militară suplimentară din partea Statelor Unite, Ucraina va fi forțată să înceapă să se retragă, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat The Washington Post.

„Dacă nu există sprijin din partea SUA, înseamnă că nu avem apărare aeriană, rachete Patriot, bruiaje pentru războiul electronic, nici obuze de artilerie de 155 de milimetri. Aceasta înseamnă că ne vom retrage pas cu pas, cu pași mici” a avertizat președintele ucrainean.

„Am pierdut șase luni. Nu mai avem timp de pierdut. Ucraina nu poate fi o problemă politică între părți”, a subliniat liderul ucrainean, comentând disputele privind asistența militară din Congresul SUA.

Posibilitățile unei noi contraofensive

Potrivit lui Zelenski, Forțele Armate ale Ucrainei continuă să caute modalități de a nu se retrage în fața lipsei de obuze. După capturarea orașului Avdiivka de către Rusia în luna februarie a acestui an, situația a fost stabilizată „datorită pașilor inteligenți ai armatei noastre”, a mai spus liderul de la Kiev.

Dacă frontul rămâne stabil, a continuat el, Ucraina va putea să înarmeze și să antreneze noi brigăzi în spate pentru o nouă contraofensivă în cursul acestui an.

„Dacă nu luați măsuri pentru a pregăti o nouă contraofensivă, Rusia o va face. Iată ce am învățat în acest război: dacă nu o faceți, Rusia o va face”, a explicat Zelenski.

Atacurile ucrainene asupra instalațiilor din Rusia

Zelenski a numit atacurile asupra instalațiilor energetice de pe teritoriul Federației Ruse unul dintre factorii care descurajează ofensiva rusă. Reacția SUA la bombardarea rafinăriilor rusești cu drone „nu a fost pozitivă”, a confirmat Zelenski, subliniind că Washingtonul nu poate limita utilizarea de către Ucraina a armelor de producție proprie.

„Ne-am folosit dronele. Nimeni nu ne poate spune că nu aveți dreptul”, a subliniat președintele ucrainean.

Volodimir Zelenski și-a reiterat apelul către Statele Unite de a oferi Ucrainei sisteme de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, care i-ar permite să lovească trupele rusești situate mult în spatele liniilor frontului, inclusiv în Crimeea anexată.

„Când Rusia are rachete și noi nu, ei atacă totul cu rachete - gaz, energie, școli, fabrici, clădiri civile. ATACM-300 este răspunsul. Când Rusia își dă seama că putem distruge aceste avioane (pe aerodromurile din Crimeea. - n.r.), nu vor ataca din Crimeea. E ca și cu marina. I-am alungat din apele noastre teritoriale. Acum îi vom alunga din aeroporturile din Crimeea”, a spus Zelenski.

În ultimele zile, Federația Rusă a lansat mai multe atacuri asupra instalațiilor energetice ale Ucrainei. În acest context, Casa Albă solicită Congresului să nu întârzie aprobarea ajutorului, potrivit declarației oficiale a purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson.

Pentru a ajuta Ucraina să se protejeze de atacurile rusești, se arată în document, Camera Reprezentanților ar trebui să adopte un proiect de lege bipartizan privind alocarea de fonduri suplimentare pentru nevoile de securitate națională, astfel încât Statele Unite să poată oferi Ucrainei mai multe echipamente de apărare aeriană.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult