Externe

Corespondență//Prin Anatolia belgiană: incidente tot mai violente între turci și kurzi

În ultimele săptămâni, înainte de alegerile municipale de duminică 31 martie, în care partidul puterii a pierdut principalele orașe, Istanbul și Ankara, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a încercat să se folosească electoral de incidentele tot mai frecvente și violente dintre comunitățile de turci și kurzi din Belgia.

Erdogan și partidul său se bazează în bună parte pe diaspora turcă, prezentă masiv în Germania și Turcia și care votează în bună parte, dacă nu chiar majoritar, pentru el și partidul său islamist.

Mai multe incidente au opus comunitățile kurdă și turcă din Belgia încă de duminică, 24 martie, iar săptămâna trecută, președintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a oferit un ecou răsunător, forțând autoritățile belgiene să încerce să calmeze lucrurile. Într-un videoclip filmat în avionul său și postat pe rețeaua de socializare X, Erdogan conversează cu un turc de 16 ani, despre care afırmă că ar fi fost victima unui atac la Bruxelles comis de kurzi, presupuși simpatizanți ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat terorist de Ankara.

Clipul a fost retransmis de mass-media turcă pro-guvernamentală care evocă „teroarea” despre care ei spun că ar fi exercitată asupra concetățenilor lor din Belgia, dar și din Franța și Germania, din partea kurzilor, fără ca autoritățile belgiene să intervină.

Erdogan a indicat că unul dintre consilierii săi urmărește îndeaproape situația din Belgia.

Diplomația turcă se mobilizase deja după incidentele petrecute la Heusden-Zolder și Houthalen, în provincia Limburg din Belgia, duminică 24 martie. Kurzi Sirieni care sărbătoreau Anul Nou persan s-au ciocnit cu membrii comunității turcești, care se considerau lezați de afișarea steagurilor kurde. A doua zi, în Cheratte, în provincia Liège, un bar frecventat de turci a fost atacat de bărbați cu glugă care s-au angajat în ciconiri violente, înainte de a da foc mașinilor. Alertat, ministrul turc al afacerilor externe, Hakan Fidan, a avut o întâlnire cu omoloaga său belgiană Hadja Lahbib.

Incidente au avut loc și în Gent, în Flandra de Est, unde o cafenea și două alte negoțuri kurde au fost atacate de turci în noaptea de 26 spre 27 martie.

Potrivit diverselor surse, activiști din țările învecinate au luat parte în ultimele zile la reglările de conturi. Prim-ministrul Alexander De Croo a considerat însă că nu deține informații care să indice că evenimentele au fost organizate în afara Belgiei.

În decembrie 2022, în urma unei demonstrații a partidului kurd în fața ambasadei Turciei, ministra belgiană de externe Lahbib s-a justificat în fața omologul ei Mevlüt Cavusoglu. „Au fost efectuate investigații care nu au scos la iveală nimic care să nu se încadreze în cadrul libertății de exprimare și al libertății de a manifesta. Dar, desigur, suntem deschiși la orice informații suplimentare din partea serviciilor de securitate turce”, a declarat atunci ministra.

Bruxelles-ul și Ankara au fost de mult în conflict în privința chestiunii PKK care, potrivit Turciei, se bucură de o mare libertate de acțiune în regatul Belgiei. Votul masiv al turcilor din străinătate pentru partidul lui Erdogan nu a ajutat însă pentru ca puterea să păstreze controlul mărilor orașe care sunt Istanbul și capitala, Ankara.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult