Timp de două zile, consumatorii de pe malul drept al Nistrului vor utiliza gaze din SUA, livrate din Grecia
În primele două zile ale lunii aprilie, consumatorii din Republica Moldova (malul drept al Nistrului) vor utiliza în regim de testare gaze din Statele Unite ale Americii, livrate prin portul grecesc Alexandroupolis, anunță compania Energocom.
*„Luni și marți vom achiziționa câte 14 mii MWh de gaze naturale din portul Alexandroupolis. În total, sunt circa 28 mii MWh, ceea ce constituie echivalentul a 2,6 milioane metri cubi de gaze. Sunt gaze necesare consumului curent, iar prețul este unul competitiv. Dacă vom agrea o formulă de continuare a acestei colaborări, vom anunța cetățenii în termeni proximi”, a spus directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari. “Este prima navă cu gaze LNG care a acostat la Alexandroupolis (noul terminal LNG construit în nordul Greciei), iar datorită parteneriatului de încredere construit cu DEPA putem beneficia de aceste resurse energetice de alternativă”, a declarat directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari.
Gazele LNG, alternativă a celor de conductă, sunt lichefiate la temperaturi joase, transportate pe mare și apoi regazeificate. Diversificarea surselor de gaze va fortifica și mai mult securitatea energetică a țării, pregătind operatorii de pe piață de orice evoluții, în contextul în care la sfârșitul anului 2024 expiră contractul de tranzit a gazelor rusești prin Ucraina, iar țara vecină a spus că nu va negocia o prelungire, a precizat Victor Bînzari.
Amintim că, la sfârșitul anului 2024, expiră contractul de tranzit a gazelor rusești prin Ucraina, iar țara vecină a spus că nu va negocia o prelungire.
Energocom a început colaborarea cu DEPA în aprilie 2023. Anul trecut, compania grecească a câștigat mai multe licitații publice de livrare a gazelor în Republica Moldova, atât pentru consum curent, cât și pentru stocare în depozite.
La 30 noiembrie anul trecut, SA Energocom și DEPA Commercial au semnat un Memorandum de Înțelegere, prin care își exprimau angajamentul de a intensifica cooperarea în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, inclusiv a gazelor naturale lichefiate.