Economic

În aprilie, cetățenii vor primi ultimele compensații în facturi pentru energia termică și electrică

În această lună, cetățenii vor primi ultimele compensații în facturi pentru energia termică și electrică din luna martie, potrivit reprezentanților Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Începând cu luna mai, acestea vor fi sistate. Oamenii cu care am discutat în stradă ne-au spus că, în mare parte, ajutorul financiar acordat de stat în sezonul rece al anului le-a fost de folos.

Din aprilie, cetățenii nu vor mai primi compensații în facturi pentru următoarea lună, a afirmat pentru Radio Moldova, secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder. Aceasta a precizat că în această lună, oamenii vor primi compensații pentru energia termică și electrică pe care au consumat-o în luna martie.

În același timp, Corina Ajder a menționat că în acest sezon de încălzire gradele de vulnerabilitate au fost stabilite cu o precizie mai mare, comparativ cu perioada anterioară. Totodată, în prezent au loc discuții la Ministerul Muncii despre cum va fi stabilit sistemul de compensații pentru anii 2024-2025.

„În acest an noi am avut mai multe surse de date, am încercat să obținem informații mai detaliate, fiecare gospodărie. Am avut date privind veniturile persoane, de exemplu de la FISC, am avut și date de la birourile de credit. Deci s-au luat în calcul mai multe seturi de date și bineînțeles am făcut tot posibilul ca să stabilim cu mai mare exactitate care este necesitatea fiecărei gospodării în funcție de datele pe care le-am primit de la celelalte instituții ale statului”, a explicat Corina Ajder.

Unii cetățenii spun că au simțit efectul compensațiilor în facturi și pledează pentru continuarea acestui mecanism de plăți. Alții însă susțin că s-au descurcat și fără compensații, deoarece au dispus de mijloace financiare suficiente.
VOX:

„Pensia e mică, în orice caz, oleacă de ajutor este. Nu știu mai încolo ce va fi.”

„Sunt satisfăcut față de ce ne dă Guvernul. Războiul lui Putin și Covid-ul au lovit în economia mondială.”

„Noi nu am depus documente pentru compensații. Ne simțim foarte bine, achităm, muncim. Este foarte bine pentru cei care nu-și pot permite, este binevenit (n.r. cu referire la sistemul de compensare).”

Precizăm că peste 790 de mii de cetățeni au depus cereri pentru a primi ajutor la contor în perioada rece a anului.

Al doilea an consecutiv Guvernul a oferit compensații în facturi cetățenilor vulnerabili energetic, prin intermediul platformei compensatii.gov.md. Consumatorii care folosesc gaze naturale, energie termică sau electricitate pentru încălzire, au primit reduceri direct în factură. Iar cei care utilizează combustibili solizi, precum lemnele sau cărbunele, au primit o plată lunară fixă, în valoare de 800 de lei.

Citește mai mult